ФЕЙК: Обкладинка журналу Humor Times з Володимиром Зеленським, невдоволеним увагою журналістів до затримання Павла Дурова

ФЕЙК: Обкладинка журналу Humor Times з Володимиром Зеленським, невдоволеним увагою журналістів до затримання Павла Дурова

18 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
152

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють фото обкладинки, нібито опубліковану американський сатиричний журнал Humor Times. На обкладинці розмістили напис «Франція вкрала у Зеленського журналістів». Мовляв, на фоні арешту у Франції Павла Дурова у медіа перестали висвітлювати наступ Сил оборони України у Курській області росії. 

Це — фейк. Humor Times не публікував випуск із такою обкладинкою.

Скриншот допису

Ввечері 24 серпня в аеропорту Ле-Бурже, в передмісті Парижа, затримали засновника і гендиректора Telegram Павла Дурова. У Франції він був у розшуку. Дурову закидають численні звинувачення у порушеннях роботи його платформи. Серед них відсутність модерації контенту, що уможливлює кібербулінг та шахрайство, а також дозволяє просувати дописи про тероризм, торгівлю наркотиками і контент, що містить насильство над дітьми. Дуров прийняв громадянство Франції у 2021 році, а тому є ймовірність, що Дурова не стануть екстрадувати в іншу країну і судитимуть за французьким законодавством. Йому може загрожувати до 20 років ув’язнення. 28 серпня Дурова звільнили з-під варти під заставу у розмірі €5 млн із забороною виїжджати з Франції. 

Усі обкладинки журналу Humor Times можна переглянути на його офіційному сайті. Обкладинки з карикатурою, яку поширюють у мережі, на цій сторінці немає. 

На фейковій обкладинці вказано, що випуск опублікували у вересні 2024 року під номером 390. 

Дата та номер випуску фейкової обкладинки

Проте на сайті видання ще немає випуску №390. Новий випуск публікують раз на місяць, і вересневий випуск вийшов під номером 389. На його обкладинці зображена інша карикатура з кандидатом у президенти США Дональдом Трампом та кандидатом у віцепрезиденти Джей Ді Венсом. Випуск №390 опублікують у жовтні. 

Фото справжньої обкладинки вересневого випуску Humor Times

Раніше ми вже спростували схожий фейк про начебто обкладинку видання LeMan із Володимиром Зеленським, роздратованим від нестачі уваги до України після атаки ХАМАС на Ізраїль.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний