ОБЕРЕЖНО, ШАХРАЇ: Українцям дають субсидію у розмірі 7300 грн на покриття витрат за вимкнення світла

ОБЕРЕЖНО, ШАХРАЇ: Українцям дають субсидію у розмірі 7300 грн на покриття витрат за вимкнення світла

18 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
205

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію про можливість отримати субсидію у розмірі 7300 грн на покриття витрат за вимкнення світла. Зазначають, що цю допомогу надають для підтримки населення в умовах енергетичної кризи. У дописах використовують зображення з логотипами порталу державних послуг «Дія» та Міністерства соціальної допомоги України. 

Це — шахрайство. Міністерства соціальної допомоги та цієї субсидії не існує. Ймовірно, посилання використовують для викрадення даних банківських карток.

Скриншот допису 

Сторінка у фейсбуці, з якої поширили оголошення про субсидію, мімікрує під справжній акаунт ТСН. Утім, на сторінці немає жодного допису, і на момент написання цього матеріалу вона мала лише 56 підписників. Вочевидь, сторінка спеціально створена шахраями для поширення реклами про неіснуючу виплату. Справжня служба ТСН таке оголошення не публікувала.

Фейсбук-сторінка, з якої поширили оголошення про виплату

В Україні не існує Міністерства соціальної допомоги. Вірогідно, шахраї мали на увазі Міністерство соціальної політики України, але помилилися. На офіційному сайті відомства немає оголошення про грошові виплати у зв’язку з енергетичною ситуацією. 

У «Дії» також немає жодної інформації про таку субсидію. На порталі діє звична процедура оформлення субсидії для сімей, у яких плата за комунальні послуги перевищує обсяг визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового платежу. Як і раніше, рішення про надання субсидії ухвалюється індивідуально, залежно від сукупного доходу сім’ї. Також знижку на комунальні послуги можуть отримати учасники бойових дій. 

Не було змін і у компенсаціях за руйнування або пошкодження майна. Існують компенсації за збитки, завдані росією з 24 лютого 2022 року. Заяву до міжнародного Реєстру збитків можуть подати особи, чию нерухомість зруйнувала росія, незалежно від того, де саме вона знаходиться — на підконтрольній Україні території, на тимчасово окупованих територіях або в зоні активних бойових дій. Україна ще працює над розробкою цього компенсаційного механізму спільно з іноземними партнерами. Іншу компенсацію — за пошкодження майна — наразі не можуть отримати ті, чиє майно розташоване в зоні бойових дій чи на тимчасово окупованих територіях. Поза зоною активних бойових дій нею можна скористатися, наприклад, якщо у будинок влучила ракета, щоб оплатити ремонт помешкання. Існує й компенсація за зруйноване житло — також лише на підконтрольній Україні території. Утім, компенсацій за збитки, спричинені відключеннями світла, наразі не існує.

Зазвичай у подібних оманливих дописах шахраї просять ввести реквізити платіжної картки: її номер, дані про термін дії картки, CVV код та пін-код, аби отримати доступ до коштів на рахунках. Закликаємо не переходити за невідомими посиланням і не розголошувати інформацію про ваші банківські картки.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний