НЕПРАВДА: Українські ресторани заробляють на загиблих військових, резервуючи столики на їхні імена

НЕПРАВДА: Українські ресторани заробляють на загиблих військових, резервуючи столики на їхні імена

19 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
56

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, нібито українські ресторани заробляють на загиблих військових. Для цього в закладах ставлять на столи фото полеглих воїнів Сил оборони, а також таблички з їхніми іменами та написом «Зарезервовано».

Утім, це — неправда. «Стіл пам’яті» — акція вшанування полеглих захисників та захисниць України, заклади громадського харчування не отримують від неї прибуток.

Скриншот допису

«Стіл пам’яті» — акція вшанування полеглих українських воїнів, яка вже другий рік поспіль відбувається 29 серпня, в День пам’яті загиблих захисників та захисниць України. Цього дня у кав’ярнях, ресторанах та інших закладах громадського харчування резервують один стіл, що залишається вільним увесь день, ніби в очікуванні, що за нього сяде військовий. На столі розміщують табличку з написом «Цей стіл зарезервований для найсміливіших серед нас. Ми не маємо права забути їхню жертву. Ми повинні усвідомлювати ціну свободи. Ми мусимо бути готовими протистояти злу. Пригорнімо тих, хто несе в своїх душах тягар утрати своїх побратимів, чоловіків, братів, батьків, матерів, сестер, дружин, бо їх тягар — найбільший, який коли-небудь знало людство». Відвідувачі закладу можуть додавати в картки імена бійців, яких бажають вшанувати у такий спосіб. Столик зазвичай сервірують білою скатертиною, соняхами у вазі (це символ Дня пам’яті загиблих захисників та захисниць), колоссям пшениці, елементами кольорів українського прапора та свічкою — символом життя, що обірвалося.

Акцію організовують платформа пам’яті «Меморіал» та натхненниця ініціативи Марія Грабар, дружина загиблого під Бахмутом Іллі Грабара і співзасновниця фонду пам’яті, що носить його ім’я. До цьогорічної акції долучилися близько 700 закладів в Україні та поза її межами. Отже, заклади харчування не отримують прибуток із цих столиків, вони вшановують пам’ять загиблих захисників та захисниць України. Українці по-різному вшановують пам’ять полеглих захисників: проводять забіги та спортивні турніри, відкривають бізнеси на честь загиблих воїнів, запроваджують стипендії, названі їхніми іменами, для волонтерів та патріотичної молоді. 

Традиція сервірувати символічний стіл пам’яті загиблих воїнів перейшла в Україну із США, хоч близька і нашій культурі. Марія Грабар дізналася про неї від знайомого американського військового. Там на День пам’яті вдома та у закладах громадського харчування сервірують один столик, зазвичай круглої форми, стелять скатертину білого кольору. На стіл ставлять червону троянду, сіль та лимон. Кругла форма столика без кутів символізує безкрайню тугу за загиблими, а білий колір скатертини — чистоту намірів військових, які віддали життя задля захисту свого народу. Червона троянда символізує пролиту кров, сіль сльози рідних, лимон їхню гірку долю.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний