ФЕЙК: Українська ворожка наклала прокляття на Маска, щоб помститись за військових, які померли через Старлінк

ФЕЙК: Українська ворожка наклала прокляття на Маска, щоб помститись за військових, які померли через Старлінк

23 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
231

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють запис відео, із нібито тікток-акаунту української ворожки Анжеліки, у якому вона розповідає, як накласти прокляття на смерть чи в’язницю на прикладі Ілона Маска. У відео жінка пояснила, що вирішила провести обряд «за хлопців, які померли через Старлінк», який начебто не працював у Курській області.

Однак це фейк. У мережі немає оригіналу цього відео, його публікували лише російські ресурси. Медіа не повідомляли про загибель українських військових у Курській області через Старлінк, який не працював.

Скриншот допису

За ключовими словами у тіктоці та гуглі нам не вдалось знайти це відео, як і акаунт «ворожки Анжеліки». На записі відео, яке поширили, видно, що ним поділилися понад 15 тисяч разів, поставили вподобайки 3,7 мільйона користувачів та написали 18 тисяч коментарів під дописом. Це великі показники охоплення. Та попри те, що відео нібито зберегли в закладках понад 175 тисяч разів, у мережі поширювали один і той же запис екрана. На всіх поширеннях цього відео дані статистики однакові — вподобайки, коментарі тощо. Ба більше, відео публікували винятково російські ресурси та російські користувачі з ідентичним текстом. Хоч у ролику авторка говорить українською мовою, про нього не повідомляв жоден україномовний користувач чи надійне медіа.

«Ворожка» не розставляє у своєму монолозі смислові наголоси, і ніби бездумно начитує текст. Це може свідчити про те, що для створення аудіодоріжки використали програму на основі штучного інтелекту. До того ж протягом усього відео жінка не показує обличчя, у кадр потрапили лише її руки.

Про те, що Старлінк у Курській області не працює, 14 серпня повідомила журналістка німецького видання Die Zeit, яка спілкувалась з українськими військовими у регіоні. OSINT-аналітик Якуб Яновський теж повідомляв, що Старлінк може працювати на деяких територіях рф, що межують з Україною, але не в глибині росії. Однак немає підтверджень, що саме цей фактор призвів до загибелі українських бійців, про це не писали міжнародні чи українські медіа. Тому виникає питання, звідки така інформація з’явилась у «ворожки Анжеліки».

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний