ФЕЙК: Під час подорожі за кордон, організованої спецпідрозділом «Омега», рідні загиблих військових відмовились повертатись в Україну

ФЕЙК: Під час подорожі за кордон, організованої спецпідрозділом «Омега», рідні загиблих військових відмовились повертатись в Україну

23 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
240

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Російські телеграм-канали поширюють інформацію, нібито Центр спеціального призначення НГУ «Омега» уже двічі організовував закордонні поїздки для родичів загиблих українських військових, і ті двічі тікали від організаторів. У дописі йдеться, мовляв, під час останньої подорожі від п’яти до семи людей залишались у Латвії як біженці та планували далі їхати у Польщу чи Німеччину.

Утім, це фейк. Латвійські чи українські медіа, а також спецпідрозділ «Омега» не повідомляли про родичів загиблих українських військових, які вирішили залишитись у Європі. 

Скриншот допису

Центр спеціального призначення НГУ «Омега» організовував поїздки для родичів загиблих українських військових за кордон двічі. Першим був тур Словаччиною, Австрією та Угорщиною для дружин загиблих військовослужбовців підрозділу «Омега», який тривав 10 по 16 червня. Росіяни не навели жодних доказів, що жінки вирішили не повертатись в Україну. Медіа цих країн також не повідомляли про цей випадок.

Подорож родичів загиблих військових до Риги, про яку писали російські телеграм-канали, відбувалась в кінці серпня, «Омега» повідомляли про неї 23 і 30 серпня. Саме у ці дні спецпідрозділ на своїй сторінці у фейсбуці опублікував дописи про подорож. У першому повідомляли, що родичі загиблих військових зустрілися із керівниками місцевого самоврядування у Ризі. У пості від 30 серпня розповіли про решту заходів, які відвідали учасники мандрівки. 

При цьому пропагандисти вперше повідомили, буцімто рідні полеглих бійців вирішили залишитись у Європі як біженці 25 серпня. На той момент «Омега» опублікували лише один допис з однією світлиною від 23 серпня, на якій рідні полеглих військових тримають прапор України з емблемою «Омега». Тобто інших фото для порівняння кількості учасників не було. 

При цьому латвійські чи українські медіа не повідомляли про родичів загиблих українських військових, які відмовились повертатись в Україну та вирішили залишитись у Європі. Про це також не йшлося у дописі «Омеги». Відтак не зрозуміло, звідки російські телеграм-канали дізнались цю інформацію і встановили, що українці планували їхати у Польщу чи Німеччину.

Після публікацію спецпідрозділом ще двох фото, росіяни почали порівнювати кількість учасників на ній. На фото з прапором ми нарахували 23 дорослі людини, без врахування двох чоловіків у піджаках по центру, які, як вказано під фото, є керівниками місцевого самоврядування у Ризі. На фото на фоні дерев є 22 дорослі людини. Тобто відсутня лише одна доросла людина. 

На світлині біля моря дійсно менше людей. Однак це не підтверджує, що родичі полеглих військових «втекли». Поїздка тривала майже тиждень, тож у певний день частина учасників могла пропустити певні заходи з різних причин. Тож немає жодного підтвердження, що інформація, яку поширили росіяни, відповідає дійсності. Ймовірно, цю тезу поширили, аби дискредитувати родичів загиблих військових та показати, мовляв, навіть вони тікають з України.

Фото зі сторінки у фейсбуці Центру спеціального призначення НГУ «Омега»

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний