ФЕЙК: Операція ЗСУ у Курській області провалилась через Ілона Маска — UNITED24

ФЕЙК: Операція ЗСУ у Курській області провалилась через Ілона Маска — UNITED24

27 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
46

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють відео UNITED24, у якому стверджується, нібито операція ЗСУ у Курській області провалилась через Ілона Маска. Заступник Головнокомандувача ЗСУ генерала Олександра Сирського полковник Вадим Сухаревський буцімто звинуватив Ілона Маска у створенні «пастки» у Курській області. Мовляв, через 24 години після початку операції у Курській області супутникова мережа Starlink перестала працювати. Порушення зв’язку завадило наступу ЗСУ на Курську АЕС і місто Курськ, а також призвело до застою операції. 

Утім, це — фейк. UNITED24 не публікувало подібне відео на своїх офіційних ресурсах. Фейковий ролик створили з окремих кадрів, не пов’язаних між собою.

Скриншот публікації

UNITED24 не публікувало подібне відео на офіційному сайті, а також в інстаграмі, твіттері, фейсбуці чи ютубі.

Зворотний пошук фото у гуглі показав, що для фейку пропагандисти використали окремі фото та відео з відкритих джерел. Так, фото з військовим, який налаштовує антену Starlink, взяли з офіційної сторінки Командування Сил підтримки Збройних Сил України. Його опублікували у 2022 році.

Ліворуч — скриншот із фейкового відео. Праворуч — оригінальне фото

Оригінальна світлина з антеною Starlink є у фотобанку Getty Images, її завантажили туди у вересні 2022 року.

Ліворуч — скриншот із фейкового відео. Праворуч — оригінальне фото

Уривок із заступником Головнокомандувача ЗСУ, командувачем Сил безпілотних систем Вадимом Сухаревським фейкороби взяли з інтерв’ю «Армія TV», опублікованому у липні 2024 року.

Ліворуч — скриншот із фейкового відео. Праворуч — скриншот з оригінального відео

Вадим Сухаревський також не звинувачував Ілона Маска у «провалі Курської операції». Водночас Starlink справді не працює на території рф, крім прикордонних з Україною районах. Офіційні українські джерела не називали Курську операцію невдалою. Президент Володимир Зеленський заявив, що операція була превентивним заходом у відповідь на наміри росії окупувати Сумську область.

Раніше ми вже спростовували фейковий ролик UNITED24 про нібито працівників українського консульства в Польщі, які легалізують підроблені паспорти біженців.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний