ФЕЙК: Посольство Великої Британії своїм громадянам листівки, у яких радить уникати ТЦК в Україні

ФЕЙК: Посольство Великої Британії своїм громадянам листівки, у яких радить уникати ТЦК в Україні

30 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
295

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, нібито Посольство Великої Британії в Україні видає британським чоловікам листівки, у яких їм радять уникати представників ТЦК,  переходити на інший бік вулиці при зустрічі з ними, не дивитись їм в очі. У випадку якщо вони опинились у транспорті — не панікувати, зателефонувати й чекати допомоги з посольства. 

Однак це фейк. На сайті Посольства Великої Британії в Україні немає подібних рекомендацій. Згідно з українським законодавством, громадяни іноземних держав не підлягають мобілізації.

Скриншот допису

На сайті Посольства Великої Британії в Україні у розділі «Поради щодо подорожей за кордон» під час перебування в Україні британцям рекомендують не ігнорувати сигнали повітряної тривоги, уникати демонстрацій і масових зібрань, дотримуватись комендантської години. Однак серед цього переліку немає згадки про ТЦК. Також відповідну інформацію не публікував посол Великої Британії у своїй сторінці у Х. Світлину не розміщували у соцмережах Посольства Великої Британії в Україні.

Ба більше порада «уникати працівників ТЦК» видається дивною. Адже військовий обов’язок не поширюється на громадян інших держав. Окрім випадків, коли особа має подвійне громадянство. Українське законодавство не визнає наявність кількох громадянств, тому осіб з двома або більше паспортами держава розглядає виключно як громадян України. Водночас осіб, які мають лише одне громадянство іншої держави, примусово мобілізувати не можуть. Наразі не зафіксовано жодного випадку примусової мобілізації іноземців. 

Натомість громадяни іноземних держав, зокрема громадяни Великої Британії, можуть добровільно долучитися до Сил оборони України. При цьому, як вказано на сайті Посольства, британці, які вступають до лав Інтернаціонального легіону або Збройних сил України, повинні служити не менше шести місяців і протягом цього періоду не мають права покидати Україну. Ця норма діє після ухвалення змін до закону про мобілізацію, які набули чинності 18 травня 2024 року

До того ж у тексті листівки є кілька неточностей. У ній вказано, мовляв, в Україні триває мобілізація чоловіків від 25 до 65 років. Однак це не так, чоловіка можуть мобілізувати з 18 років, якщо він пройшов строкову або контрактну службу у мирний час, закінчив вищий військовий навчальний заклад чи військову кафедру та отримав певну військово-облікову спеціальність.  

Окрім цього, граничний вік загальної мобілізації в Україні складає 60 років. Натомість граничний вік проходження служби для вищого офіцерського складу — до 65 років.

У листівці ТЦК та СП вказані як ТСС. Однак ця абревіатура є помилковою. Адже Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки перекладається як «Territorial Centres of Recruitment and Social Support», відтак правильна абревіатура TCR and SS.

Листівку від нібито Посольства Британії в Україні поширювали переважно російські ресурси. Першу публікацію ми зафіксували у телеграм-каналі «Шаман Раху» 23 вересня, а англомовні ресурси публікували фото «рекомендацій Посольства» 24 вересня. 

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний