НЕПРАВДА: Швеція готова платити 30 тисяч євро українським біженцям, аби ті покинули країну

НЕПРАВДА: Швеція готова платити 30 тисяч євро українським біженцям, аби ті покинули країну

30 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
131

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Російські пропагандистські телеграм-канали поширили новину, нібито влада Швеції пропонує українським мігрантам 30 тисяч євро, аби ті добровільно покинули країну. Фейкороби стверджують, буцімто таке рішення продиктоване втомою від українців.

Це — неправда. У Швеції дійсно працює програма зворотної міграції. Утім, громадяни України, які отримали посвідку на тимчасове проживання в рамках Директиви про тимчасовий захист, не можуть взяти в ній участь.

Скриншот допису

12 вересня 2024 року партія «Шведські демократи» оголосила, що обговорює з урядом зміни у міграційній політиці. Масова міграція стала відчутною проблемою для країни, тому уряд стимулює зворотну міграцію зі Швеції. Зокрема, з 2026 року розглядають виплату грошової винагороди у 30 тисяч євро тим мігрантам, які добровільно повернуться на батьківщину.

Ця ініціатива не нова. Програму започаткували у 1984 році, а зараз розмір винагороди для однієї родини складає 3,5 тисячі євро. Шляхом значного збільшення фінансового стимулу влада може заохотити повернутися додому тих мігрантів, які відчувають складнощі в інтеграції до шведського суспільства, не мають роботи тощо.

Міграційне управління Швеції на своєму офіційному сайті деталізує, як зараз працює ця програма. Зокрема, на ньому вказано, що не можуть брати участь у програмі громадяни Швеції та українські біженці, які мають дозвіл на тимчасове проживання відповідно до Директиви про тимчасовий захист. Таким чином, заяви пропагандистів, що програма розрахована саме на українців, не відповідають дійсності.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний