ФЕЙК: Під час обстрілу у ніч з 19 на 20 вересня росія знищила штаб секретних операцій НАТО у Києві

ФЕЙК: Під час обстрілу у ніч з 19 на 20 вересня росія знищила штаб секретних операцій НАТО у Києві

30 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
252

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Російські ресурси, посилаючись на американське медіа Hal Turner Radio Show, поширюють інформацію, нібито у ніч з 19 на 20 вересня унаслідок російського обстрілу у Києві знищили штаб секретних операцій НАТО. Окрім цього, внаслідок атаки буцімто зруйновані кілька складів боєприпасів, бази для ремонту військової техніки, а також навчальний центр для підготовки особового складу Сил спеціальних операцій ЗСУ.

Утім, це фейк. Фото, яке використали у статті, насправді зафільмували під час обстрілу Києва у ніч з 1 на 2 вересня, тоді у Києві не фіксували влучань. У ніч з 19 на 20 вересня у столиці взагалі не було повітряної тривоги, а відповідно і влучань.

Скриншот допису

За зворотним пошуком фото, яке видання використало у статті, ми встановили, що насправді світлину публікували українські, болгарські та навіть російські медіа ще на початку вересня. Цей знімок зробив український фотограф Гліб Гараніч для інформагенції Reuters, зафільмувавши вибух після обстрілу Києва в ніч на 2 вересня 2024 року. 

 Фото вибуху після обстрілу Києва в ніч на 2 вересня 2024 року. Джерело: Reuters

За даними Повітряних Сил ЗСУ у ніч з 1 на 2 вересня росія атакувала Київську, Харківську, Сумську області балістичними, крилатими, зенітними керованими ракетами та ударними БпЛА типу «Shahed»  У Київській міській держадміністрації по не повідомляли про влучання у місті, натомість зазначили, що рунування у місті спричинені падінням уламків. Через це у кількох районах Києва фіксували займання нежитлових будівель, котельні, автомобілів, пошкодження МАФів поблизу станції метро «Святошин» та вікон будівлі станції метрополітену. Також про це не писали надійні українські медіа.

Натомість у ніч з 19 на 20 вересня російські війська не атакували Київ, у цю ніч у столиці не оголошували повітряну тривогу. Протиповітряна оборона працювала в 13 областях, серед них Київщина, але влучань не фіксували. Усього збили одну керовану авіаційну ракету Х-59 та 61 із 70 запущених ударних безпілотників, ще дев’ять — локаційно втрачені

У новині медіа не вказало джерело інформації, однак додало, що дані про «знищення штаба НАТО» є попередніми. Ресурс Media Bias/ Fact Check, що оцінює достовірність медіа, політиків, журналістів, визначає фактологічність ресурсу Hal Turner Radio Show як «дуже низьку», наголошує, що медіа є вкрай упередженим та ультраправим, воно поширює фейки, пропаганду та теорії змови. 

Ймовірно, медіа опублікувало інформацію, грунтуючись на статті російського пропагандистського видання «Аргументы и Факты». Адже послідовність викладу матеріалу в обох статтях однакова. Російське медіа, своєю чергою, посилалось на дані «мережі проросійського спротиву в Україні». Тож немає жодного авторитеного джерела, яке б підтвердило правдивість інформації, що в Києві був штаб НАТО і що його знищили під час російського обстрілу.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний