МАНІПУЛЯЦІЯ: Мовний патруль в Івано-Франківську відловлюватиме російськомовних

МАНІПУЛЯЦІЯ: Мовний патруль в Івано-Франківську відловлюватиме російськомовних

30 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
159

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, нібито «мовний патруль» в Івано-Франківську відловлюватиме російськомовних за рішенням мера міста Руслана Марцінківа.

Утім, це — маніпуляція. Насправді «мовні патрулі» — це волонтери, які не відловлюватимуть російськомовних, а слідкуватимуть за дотриманням мовного законодавства та популяризуватимуть вивчення української мови.

Скриншот допису

Російські пропагандисти спекулюють на ініціативі мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа щодо популяризації української мови в місті та контролю за дотриманням вимог мовного законодавства, анонсовану 9 вересня 2024 року. Так, йдеться про утворення волонтерських груп, які за потреби робитимуть зауваження щодо вживання російської мови тим, хто за законодавством має спілкуватись українською на робочому місці: освітянам, працівникам сфери обслуговування, медикам тощо, —  та пропонуватимуть відвідати мовні курси. Жодних каральних повноважень, як-от затримання людей, вони не матимуть. У побуті ж українці можуть спілкуватися будь-якою мовою — закон про державну мову стосується лише сфер суспільного життя.

Станом на 30 вересня закінчився прийом заявок від волонтерів, можливо, вже триває короткий відбір та навчання. Тобто робота мовних інспекторів ще навіть не почалася.

Як пояснює мовний омбудсмен Тарас Кремінь, при кожній міській чи обласній раді є відповідні департаменти й підрозділи, які можуть створювати робочі групи й перевірити на дотримання мовного закону вивіски, оголошення, діяльність закладів освіти, сфери обслуговування, охорони здоров’я і готувати відповідні приписи з вимогою усунути такі порушення. Наприклад, у Миколаєві, де відповідні робочі групи були створені з ініціативи міського голови Олександра Сєнкевича, змінено понад тисячу вивісок. Аналогічна робота проводиться в Одесі, Харкові, Дніпрі. 

Також 9 вересня відбулася зустріч мовного омбудсмена та мера Івано-Франківська. Посадовці домовились про розробку комплексної мовної програми, в ній мають врахувати пріоритетні напрямки діяльності: моніторинги щодо дотримання мовного закону, мовні курси, закупівля книжок, підтримка вчителів та школярів, проєктна діяльність з університетами. Водночас омбудсмен розкритикував формулювання «мовні інспектори», бо ним можуть зманіпулювати російські пропагандисти.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний