ФЕЙК: Листівка з картою України без Донбасу та Криму

ФЕЙК: Листівка з картою України без Донбасу та Криму

11 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
136

 Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, буцімто українські дизайнери намалювали святкову листівку для школярів до Дня захисників і захисниць України без Криму та Донбасу.

Утім, це — фейк. Імовірно фейкороби додали до листівки карту України без Криму та Донбасу навмисно. Жодні надійні українські видання не повідомляли про подібний інцидент.

Скриншот публікації

Зворотний пошук фото у гуглі показав, що для фейкової листівки пропагандисти використали фото з відкритих джерел. Зокрема, ілюстрація військових, які вітають одне одного з Днем захисників і захисниць, належить українській художниці-ілюстраторці Євгенії Олійник.

Вгорі — скриншот ілюстрації з фейкової листівки. Внизу — оригінальна ілюстрація 

Також зворотний пошук фото у гуглі показав, що фото військових, які йдуть, тримаючись за руки, взяли з ілюстрації онлайн-магазину картин Print4You.

Ліворуч — скриншот фото з фейкової листівки. Праворуч — скриншот оригінальної ілюстрації

Нам не вдалось знайти оригінальну світлину мапи України, яку використали для фейку. Тож, неповну мапу України фейкороби імовірно додали до листівки свідомо. У медіа траплялись випадки, коли тимчасово окупований Крим помилково зображували як частину рф. Таке можливо, якщо масштаб самої карти дуже великий. 

Скриншот з ефіру марафону «Єдині новини»

Проте у листівці карта України досить велика. При такому масштабі неможливо не помітити відсутність цілих регіонів, зокрема Криму і Донбасу. Тому подібне зображення карти України у листівці свідчить про те, що ці регіони імовірно прибрали навмисно. 

Крім того, зазвичай подібні новини широко висвітлюються в українських медіа, як от скандал із підручником української мови без Криму на карті України та підручником «Захисту вітчизни», де замість фото ЗСУ додали фото російських солдатів. Однак жодні надійні українські видання не повідомляли про інцидент із листівкою та картою України без Криму та Донбасу.

Раніше ми спростували фейки, нібито в іспанському підручнику надрукували карту Європи, на якій території тимчасово окупованих Криму, Донбасу та південних областей України віднесли до росії та буцімто на українському каналі карту України показали без окупованих росією територій.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний