ФЕЙК: Список учнів-боржників, які не здали на генератор

ФЕЙК: Список учнів-боржників, які не здали на генератор

14 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
132

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють фото буцімто шкільної дошки, на якій написані імена дітей, які начебто не здали гроші на генератор. Учні, які не внесли кошти нібито не можуть заходити до кабінету інформатики.

Утім, це — фейк. Прізвища учнів написані з помилками, що характерні російській мові. Також в українських школах не розміщують портрети президента. Крім того, генератори для шкіл закуповує місцева влада.

Скриншот публікації

Окремі прізвища школярів написані з притаманними росіянам помилками. Зокрема у прізвищах Лісенко, Петріченко та Сідоренко вжито «і» замість «и». Хоча такі варіанти написання дійсно зустрічаються в Україні, вони дуже рідкісні. За даними генеалогічного товариства «Рідні» прізвище Лісенко налічує 56 носіїв в Україні, тоді як Лисенко — більш ніж 43 тисячі носіїв

Вгорі — скриншот кількості носіїв прізвища Лісенко. Внизу — скриншот кількості носіїв прізвища Лисенко

Носіїв прізвища Петріченко близько 518, тоді як Петриченко — майже 5 тисяч осіб.

Вгорі — скриншот кількості носіїв прізвища Петріченко. Внизу — скриншот кількості носіїв прізвища Петриченко

Прізвище Сідоренко мають трохи більше ніж тисяча носіїв, а Сидоренко — майже 33 тисячі осіб.

Вгорі — скриншот кількості носіїв прізвища Сідоренко. Внизу — скриншот кількості носіїв прізвища Сидоренко 

Відтак імовірність того, що в одній школі та навіть одному класі опиняться одразу три учні з подібними рідкісними прізвищами є надзвичайно низькою.

Крім того, в Україні вже давно не розміщують портрети президента над дошками. Ще у 2016 році колишній міністр освіти і науки України Сергій Квіт наголосив на неприпустимості розміщення портретів президента та інших держслужбовців у закладах освіти.

Також заклади освіти не збирають кошти на генератори в учнів. Надійні українські видання повідомляли, що наразі 80% українських шкіл мають генератори. Їх закуповують органи місцевої влади.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний