БЕЗПІДСТАВНО: Вартість електроенергії для населення у 2025 році становитиме 6,5-7 грн кВт-год — Попенко

БЕЗПІДСТАВНО: Вартість електроенергії для населення у 2025 році становитиме 6,5-7 грн кВт-год — Попенко

14 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
113

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють слова голови Союзу споживачів комунальних послуг Олега Попенка, нібито вартість електроенергії для населення у 2025 році становитиме 6,5-7 грн кВт-год. Він заявив, що ці цифри вже озвучували представники компанії-постачальники електроенергії YASNO, ДТЕК та депутат Сергій Нагорняк.  

Однак це безпідставно. Кабмін, YASNO ДТЕК та Нагорняк не анонсували підвищення тарифу на електроенергію у 2025 році до 6,5-7 грн кВт-год. Чинний тариф 4,32 грн кВт-год діятиме до травня 2025 року.

Скриншот допису

Згідно з українським законодавством тарифи на електроенергію встановлює Кабінет міністрів. Тож дивно, що Попенко посилався на ДТЕК, YASNO та Нагорняка. На сайті Кабміну немає анонсування підвищення тарифу у 2025 році до 6,5-7 грн кВт-год. Також про це не повідомляв міністр енергетики Герман Галущенко. На сайті та в соцмережах ДТЕК немає інформації про підвищення цін до вказаної Попенком суми. У YASNO заявили, що представники компанії не коментували підвищення тарифів на електроенергію у 2025 році.

Цитата члена парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергія Нагорняка, про яку згадував Попенко, є застарілою. Адже про те, що тарифи на електроенергію можуть підвищити вдвічі і вони складатимуть «трохи менше ніж 6 гривень», депутат заявляв 1 січня 2024 року. Натомість тарифи підвищили 1 червня із 2,64 грн до 4,32 грн за 1 кВт-год. Цей тариф буде чинним до 30 квітня 2025 року. 

Не виключено, що у 2025 році тарифи на електроенергію дійсно зростуть через здорожчання вартості виробництва, транспортування тощо. Утім, наразі влада не повідомляла точну вартість тарифів, яку встановлять у наступному році. Тож заява Попенка є його особистою думкою. 

У Міненерго пояснювали, що ринкова вартість електроенергії становить 7,5 грн кВт-год, однак українці нині покривають лише собівартість виробництва та передачі електроенергії. Немає підтвердження, що у 2025 році тарифи піднімуть до ринкових. 

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний