ФЕЙК: Сибір занадто велика і не може належати одній державі — Кондоліза Райс

ФЕЙК: Сибір занадто велика і не може належати одній державі — Кондоліза Райс

17 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
38

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, буцімто Державна секретарка США у 2005-2009 роках Кондоліза Райс заявила, що Сибір є занадто великою і нею не може володіти одна держава. Це начебто є свідченням агресивних експансіоністських настроїв країн Заходу щодо росії.

Це — фейк. Немає ні статей, ні інтервʼю, ні коментарів, ні будь-яких інших висловлювань Кондолізи Райс, де та робила таку заяву. Російські державні діячі та пропагандисти приписували ці слова також Мадлен Олбрайт. Втім, та заперечила, що говорила це.

Скриншот допису

Ми не знайшли жодних доказів того, що Кондоліза Райс говорила такі слова. Навпаки, проаналізувавши згадки цієї цитати в інтернеті, ми зʼясували, що цю фразу приписують не тільки Райс, а цей фейк озвучують як російські пропагандисти, так і владімір путін.

Вперше публічно цю цитату озвучив російський кінорежисер та пропагандист нікіта міхалков у 2005 році. Втім, за його словами, вона належала попередниці Кондолізи Райс, Держсекретарці США у 1997-2001 роках, Мадлен Олбрайт. У 2006 році генерал федеральної служби охорони рф боріс ратніков заявив, що російські спецслужби «під’єдналися до підсвідомості Олбрайт» та зʼясували, що її буцімто обурювало те, що росія має найбільші у світі запаси корисних копалин.

Вже наступного року на щорічній пресконференції путіна механік із Новосибірська поставив російському президенту питання про його відношення до цієї фрази Олбрайт. Путін не підтвердив і не заперечив цю буцімто заяву колишньої Держсекретарки США. Втім, він наголосив, що «такі ідеї в головах деяких політиків блукають». Журналісти російського видання The Moscow Times зателефонували автору питання і запитали його про походження цитати Олбрайт. Той не зміг його назвати. Путін повторив буцімто фразу Олбрайт на своїй щорічній пресконференції у кінці 2014 року, а також у травні 2021 року на засіданні оргкомітету «Побєда». Втім, він жодного разу не називав автора цієї цитати, обмежуючись безособовими формами.

У 2012 році її повторив тодішній віцепрем’єр дмітрій рогозін, а у 2014 — тодішній голова комітету Державної думи з міжнародних справ алєксєй пушков. У 2015 році буцімто цитату Олбрайт підхопив ніколай патрушев, тодішній секретар ради безпеки росії. А ось у 2023 році цю фразу він приписав уже Кондолізі Райс.

Сама Мадлен Олбрайт у 2007 році заперечила, що говорила такі слова.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний