КОНСПІРОЛОГІЯ: Україна продасть BlackRock сільськогосподарські землі і надра, щоб розрахуватися з Фондом розвитку України

КОНСПІРОЛОГІЯ: Україна продасть BlackRock сільськогосподарські землі і надра, щоб розрахуватися з Фондом розвитку України

18 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
58

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У соцмережах, зокрема у Threads, поширюють інформацію, нібито інвестиційна компанія BlackRock створює Фонд розвитку України, частину активів якого будуть забезпечувати українці. Уже зараз кожен українець має внести до фонду по 500 тис. грн, і згодом сума може збільшитися. Але оскільки кожен громадянин не зможе її сплатити, Україна буде розраховуватися з фондом своїми сільськогосподарськими землями, надрами та інфраструктурою.

Утім, це — конспірологія. Іноземні компанії не можуть купувати сільськогосподарську землю та надра в Україні, фонд будуть наповнювати іноземні приватні інвестори. 

Скриншот публікації

BlackRock — одна з провідних інвестиційних компаній у світі, що володіє більш ніж $10 трлн активів. Вона фінансує нові проєкти, пов’язані з економічним зростанням держав, як-от зведення нових лікарень, шкіл, розбудова доріг тощо. 

У 2023 році Міністерство економіки України підписало угоду з BlackRock для створення фонду, що має на меті залучити капітал для відновлення економіки держави та реалізації в Україні масштабних бізнес-проєктів. Віцепрезидент інвесткомпанії Філіп Гільдебранд говорив, що цей банк (фонд) для фінансування проєктів з відновлення може запрацювати вже у 2024 році. Він зазначив, що Фонд розвитку України зробить значну частину роботи із залучення приватних підприємців до відбудови України. Прогнозується, що сума інвестицій сягне $80 млрд. На початковому етапі фонд здійснюватиме підготовчу роботу, адже  приватні інвестори чекають припинення бойових дій. 

Отже, фонд будуть наповнювати іноземні приватні інвестори, а не самі українці. Інформація, що кожен українець має внести до фонду по 500 тис. грн, є вигадкою конспірологів. Крім цього, іноземні компанії не можуть купувати сільськогосподарську землю та надра в Україні. Ба більше, навіть українські агрохолдинги, що мають іноземних бенефіціарів, також не мають доступу до українського ринку землі. 

Пропагандисти не вперше поширюють подібні тези про розпродаж української землі. Раніше ми спростовували фейк, нібито іноземні компанії купили 40% землі сільськогосподарського призначення України.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний