ФЕЙК: Український легіон розігрує планшет за підписання контракту

ФЕЙК: Український легіон розігрує планшет за підписання контракту

18 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
55

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють фото оголошення від нібито Українського легіону у Любліні, у якому пропонують виграти планшет за підписання контракту з легіоном. 

Утім це — фейк. На офіційному сайті Українського легіону та на ресурсах Міноборони немає жодної інформації про подібну «акцію».

Скриншот публікації

Восени 2024 року у Любліні на базі українського Генерального консульства розпочався набір до Українського легіону. На офіційному сайті Легіону вказано, що це добровольчий підрозділ Збройних Сил України, який формується з українців, які проживають за кордоном.

Утім, оголошення є підробкою. Жодної інформації про розіграш планшета від Apple немає ані на офіційному сайті Українського легіону, ані на ресурсах Міноборони у фейсбуці, твіттері, телеграмі та інстаграмі.

Крім того, фейковий плакат містить пунктуаційні помилки у тексті. Так, перед словом «необхідні» відсутня двокрапка, яка ставиться перед початком переліку пунктів. У самому переліку документів фейкороби використали крапку з комою лише після першого пункту, тоді як у всіх інших вона відсутня. Також викликає сумніви надмірна деталізація характеристик моделі планшета. Зокрема, окрім бренду та моделі планшета, фейкороби також додали рік випуску, тип підключення до мережі (Wi-Fi), колір та обсяг пам’яті пристрою. Складається враження, що опис просто скопіювали з мережі.

Оскільки набір в Український легіон запрацював нещодавно, подібні фейки є реакцією пропагандистів на актуальну подію.

Раніше ми спростували фейкове оголошення на вакансію копача могил для загиблих солдатів ЗСУ.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний