МАНІПУЛЯЦІЯ: У Сіднеї на пропалестинському мітингу заарештували двох євреїв, які несли прапор Австралії

МАНІПУЛЯЦІЯ: У Сіднеї на пропалестинському мітингу заарештували двох євреїв, які несли прапор Австралії

22 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
81

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Користувачі, посилаючись на репортаж австралійського каналу 7NEWS, поширюють інформацію, нібито у Сіднеї на пропалестинському мітингу заарештували двох євреїв, які несли прапор Австралії. 

Однак це маніпуляція. Поліція вивела рабина з мітингу, мотивуючи це тим, що він порушував громадський спокій, чоловіку не пред’являли звинувачень. Інший затриманий не є євреєм, його заарештували через те, що він тримав в руках прапор зі свастикою.

Скриншот допису

7 жовтня у кількох містах Австралії пройшли пропалестинські та проізраїльські мітинги з нагоди річниці вторгнення бойовиків ХАМАСу в Ізраїль та початку обстрілів у відповідь з боку Ізраїля по Сектору Гази. Зокрема, у Сіднеї пройшов 10-тисячний пропалестинський мітинг. У відео австралійського каналу 7NEWS показали кадри затримання чоловіка та, із посиланням на поліцію Сіднея, зазначили, що він вступив у сутичку із пропалестинськими протестувальниками. Після цього поліція вивела його з парку, де проходив мітинг. 

Затриманим чоловіком виявився австралієць у четвертому поколінні, рабин Ошер Фельдман, який ніс прапор Австралії. Він заявив, що поліція дозволила підійти до протестувальників, але наполягла на супроводі задля його власної безпеки. Фельдман наполягає, що не вступав ні з ким у сутички. Натомість правоохоронці сказали, що  задля збереження громадського спокою чоловік має покинути парк, де проходила пропалестинська акція. Рабин повідомив, що поліція не просила його вийти, а натомість застосувала до нього надмірну силу. Фельдмана відвезли до відділку, звідки невдовзі відпустили без пред’явлення звинувачень. У поліції Сіднея інцидент не коментували. 

Інший чоловік, якого затримали, не є євреєм, як спершу повідомили у поліції Сіднея виданню The Guardian. Затриманим виявився сіднейський ресторатор Алан Язбек. Його заарештували, оскільки він мітингував із прапором, що за кольорами нагадував ізраїльський, однак замість зірки Давида на ньому була свастика. 

Зліва — прапор Ізраїлю; справа — прапор у руках Алана Язбека на мітингу 7 жовтня у Сіднеї. Джерело: 7NEWS

Після затримання Язбек переконував, що це «ізраїльська свастика», а не нацистський символ. Але в поліції цю заяву відкинули. «Я бачив символ і порівнював його з нацистським символом, вони нічим не відрізняються», — сказав помічник комісара поліції Нового Уельсу Пітер Маккенн. Язбеку висунули звинувачення згідно з кримінальним кодексом Нового Уельсу, який забороняє публічну демонстрацію символів ненависті.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний