НЕПРАВДА: Україна втрачає двох важливих союзників у Європі — Австрію та Німеччину

НЕПРАВДА: Україна втрачає двох важливих союзників у Європі — Австрію та Німеччину

22 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
175

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, нібито Україна втрачає двох важливих союзників у Європі — Австрію та Німеччину. Лідер коаліційного об’єднання консервативних політичних партій Німеччини ХДС/ХСС Фрідріх Мерц буцімто заявив, що Київ не зможе перемогти росію, а в Австрії вибори виграла партія, що виступає проти антиросійських санкцій. Про це написала пропагандистська агенція «РИА Новости» у статті під назвою «Жахливе протверезіння». У ній стверджують, що ці держави переглядають своє ставлення до Києва.

Утім, це — неправда. Австрія і раніше не належала до числа найбільших союзників України, а Фрідріх Мерц не змінював риторику щодо України.

Скриншот публікації

У пропагандистській статті пишуть, що на парламентських виборах в Австрії перемогла партія, що виступає проти антиросійських санкцій. Це твердження правдиве. 29 вересня на виборах до Національної ради (нижньої палати парламенту) з результатом у майже 29% голосів здобула перемогу ультраправа Австрійська партія свободи (FPÖ). Ця правопопулістська політична сила послідовно поширює наративи, співзвучні з російськими, зокрема після підписання угоди про співробітництво з «Єдиною росією» у 2016 році. 

Наприклад, представники FPÖ поширюють наратив про те, що ЄС та НАТО є винуватцями війни в Україні. У рамках своєї передвиборчої кампанії вони використовували постер із зображенням Президента Зеленського та глави Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, які цілуються на тлі руїн та військової техніки. Плакат супроводжувався підписами «розпалювачі війни» та «зупиніть безумство ЄС». Прикриваючись нейтралітетом Австрії, глава партії Герберт Кікль виступає за припинення підтримки Києва, блокування переговорів щодо вступу України у ЄС та скасування антиросійських санкцій. 

Утім, Австрія і не належить до числа найбільших союзників України у Європі. Ця країна традиційно сповідує політику нейтралітету, тому не постачає Україні зброю. Відень здійснює виплати до Європейського фонду миру, з якого фінансується постачання нелетальної військової допомоги Україні. Кікль заявляв, що планує припинити ці виплати. Проте ця втрата не має значного впливу на обсяг усієї підтримки Європейського Союзу. Частка Австрії у фонді на 2024 рік становить близько 3% — вона невелика у порівнянні з іншими державами-членами. 

Громадська підтримка України та антикремлівських санкцій в Австрії також завжди була слабшою, ніж у більшості інших країн ЄС, тож перемогу цієї політичної сили не можна назвати «жахливим протверезінням». Для скасування санкцій ЄС потрібен консенсус усіх його членів, а більшість європейських країн не поділяє риторику Кікля. Щобільше, інші чотири партії, що отримали мандати у парламенті, поки відмовилися формувати коаліцію з партією Кікля. Для того, щоб стати канцлером, йому потрібно її сформувати. Експерти не впевнені, що йому вдасться здобути цю посаду. Якщо ж інші партії об’єднаються  у коаліцію без FPÖ, одній Партії свободи Кікля не вистачить голосів, щоб блокувати рішення уряду.

Кандидат у канцлери ФРН від опозиційного блоку Християнсько-демократичний союз/Християнсько-соціальний союз (ХДС/ХСС) Фрідріх Мерц не змінював свою риторику стосовно України. Він послідовно підтримує Україну. Мерц був одним із перших німецьких політиків, які відвідали Україну після початку російського повномасштабного вторгнення. Потім він постійно критикував уряд Шольца за мляве надання допомоги, зокрема, закликав передати ЗСУ далекобійні ракети Taurus. У своєму інтерв’ю виданню Bild, оприлюдненому 29 вересня, він озвучив схожі тези. Відповідаючи на питання, чи буде Німеччина надавати Києву більш переконливу і послідовну підтримку, якщо він обійме посаду канцлера, Мерц відповів: «Ми занадто пізно почали діяти і зробили замало»

Мерц дійсно припустив, що Київ не зможе перемогти росію, маючи на увазі перемогу на полі бою. Утім, він зазначив, що такої мети ніколи й не було. Він вважає, що ключ до перемоги України полягає у тому, щоб показати росії, що продовжувати війну безперспективно.

За даними усіх опитувань громадської думки, блок ХДС/ХСС на чолі з Мерцем є безумовним фаворитом виборів. Якщо він очолить новий коаліційний уряд, Україна, ймовірно, не втратить підтримку Німеччини, а, навпаки, зможе розраховувати на активізацію допомоги. 

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний