НЕПРАВДА: У СІЗО вбили жінку, яка хотіла повісити російський прапор на Європейській площі в Одесі

НЕПРАВДА: У СІЗО вбили жінку, яка хотіла повісити російський прапор на Європейській площі в Одесі

23 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
132

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, нібито в Україні у слідчому ізоляторі (СІЗО) вбили жінку, яка вийшла з прапором росії до пам’ятника Єкатєріні II в Одесі. Посилаючись на екснардепа Олега Царьова, пропагандисти пишуть, що в дільниці жінка заявила правоохоронцям, що не пробачить прихильникам Євромайдану підпал Будинку профспілок в Одесі 2 травня 2014 року. Після цього її вбили і вдали, що причиною смерті стала серцева недостатність.

Утім, це — неправда. Новину поширили тільки російські пропагандисти, жінка знаходиться під домашнім арештом, а не в СІЗО.

Скриншот допису 

В Одесі дійсно затримали жінку, яка намагалася повісити російський прапор на постамент знесеного пам’ятника Катерини II. Її затримали та доставили до відділку поліції. У  

Головному управлінні Національної поліції в Одеській області заявили, що

проти жінки розпочали кримінальне провадження — їй загрожує до трьох років позбавлення волі за част. 2 статті 436 «Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників». 

Утім, на сайті Нацполіції та у надійних українських виданнях немає жодної інформації про смерть цієї жінки. Фактчекінговий проєкт «По той бік новин» звернувся за роз’ясненням до  Управління поліції в Одеській області. Правоохоронці розповіли, що суд призначив жінці домашній арешт, а не тримання під вартою у СІЗО. 

Щобільше, пропагандисти й самі визнали, що новина про вбивство жінки неправдива. Російський пропагандистський канал RT взяв інтерв’ю у матері Олени Чесакової, у якому вона підтвердила, що її донька жива і знаходиться під домашнім арештом. Виявилося, що насправді Олена Чесакова — не одеситка, а росіянка, яка завжди вороже ставилася до українців. Її сім’я походить із Пермі та Іркутської області, і в Одесі опинилася випадково — кілька родичок вийшли заміж в Україні.

Екснардеп та колаборант Олег Царьов точно не є надійним джерелом інформації — його заочно засудили до 12 років в’язниці за сепаратизм та спроби повалення конституційного ладу. Після початку повномасштабного вторгнення він співпрацював з міноборони рф, а тепер переховується у росії.

Фейк про смерть затриманої проросійської мешканки Одеси збігся у часі з новиною про загибель у російському полоні української журналістки Вікторії Рощиної. Є всі підстави вважати, що її смерть була або результатом умисного вбивства росіянами, або наслідком тортур. Вірогідно, поширенням подібних фейків пропагандисти намагаються відвернути увагу від загибелі українки та показати світовій спільноті, нібито українці також вчиняють подібні звірства. Цю тактику російської пропаганди називають «фейковим віддзеркаленням».

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний