ФОТОФЕЙК: Зеленський придбав парадний лімузин Гітлера за $15 млн — Seattle Tribune

ФОТОФЕЙК: Зеленський придбав парадний лімузин Гітлера за $15 млн — Seattle Tribune

28 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
48

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Російські телеграм-канали поширюють інформацію видання Seattle Tribune, нібито Володимир Зеленський придбав парадний лімузин Адольфа Гітлера за $15 млн. Підтверджує це буцімто допис із зображенням лімузина біля Офісу Президента в анонімному українському телеграм-каналі.

Це — фотофейк. Фото з лімузином на фоні Офісу Президента відредагували. Хто власник авто — достеменно невідомо, а реальні підтвердження, що ним є Володимир Зеленський — відсутні.  

Скриншот публікації

Першоджерелом цієї інформації росіяни вказують сайт Seattle Tribune. Останній своєю чергою посилається на український анонімний телеграм-канал «Реальна війна» та додає скриншот допису як «підтвердження». Однак цей канал не публікував такого фото і не згадував нічого про парадний лімузин Гітлера Mercedes-Benz 770K. Щобільше, сайт Seattle Tribune зареєстрували лише 3 жовтня 2024 року, що вказує на його цільове призначення — поширення фейків.

Скриншот перевірки реєстрації домену на сервісі Whois

Крім того, Seattle Tribune не лише вигадало новину, але і підробило фото. Зворотний пошук фото в гуглі показав, що фейкомети взяли зображення лімузина зі сторінки анонімного користувача мережі Pinterest. 

Зверху — скриншот фейкового допису, який поширюють росіяни; знизу — оригінальне фото автомобіля, узяте з Pinterest

У Гітлера дійсно був автомобіль Mercedes-Benz 770K. У 2009 році у Майкла Фроліха, німецького торговця антикварними автомобілями, його придбав анонімний російський колекціонер. 

Фото Гітлера в автомобілі Mercedes-Benz 770K

У 2018 році авто виставляли на аукціон, але не змогли продати. Угоду про його купівлю уклали пізніше, проте з ким та за скільки — один з організаторів аукціону відмовився повідомляти через угоду про нерозголошення. Отже, заяви росіян про «нового власника» — Володимира Зеленського — вигадані.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний