ФЕЙК: ВООЗ працює над завищенням кількості смертей від коронавірусу | VoxUkraine

ФЕЙК: ВООЗ працює над завищенням кількості смертей від коронавірусу

31 Травня 2020
FacebookTwitterTelegram
839

Перевірка фейків у рамках партнерства з Facebook

У мережі поширюють дописи про те, що ВООЗ навмисне завищує кількість смертей від коронавірусу, змушуючи лікарів вказувати COVID-19 у всіх свідоцтвах про смерть.

У дописі цитується частина рекомендацій ВООЗ щодо заповнення свідоцтва про причини смертності: 

«СOVID-19 должен быть записан в медицинском сертификате о причине смерти ВСЕХ умерших, если заболевание вызвало или предположительно вызвало или способствовало смерти».

Звинувачення ВООЗ будуються на першій половині речення, а друга половина речення: «если заболевание вызвало или предположительно вызвало или способствовало смерти» – ніби навмисне опускається. 

Такі самі та схожі тексти циркулювали і в інших країнах, і їх вже спростовували незалежні іноземні фактчекери. 

Насправді, у рекомендаціях ВООЗ вказано, що смерть через COVID-19 визначається як смерть в результаті клінічно сумісного захворювання при вірогідному чи підтвердженому випадку COVID-19, якщо немає явної альтернативної причини смерті, яка не може бути пов’язана з хворобою COVID-19 (наприклад, травми чи інфаркту).

Схожі рекомендації є, наприклад, у США. Якщо COVID-19 відігравав роль у смерті, це необхідно вказувати у свідоцтві про смерть. У багатьох випадках цілком імовірно, що COVID-19 буде основною причиною смерті, оскільки хвороба може призвести до хвороб, які загрожують життю: пневмонії, ГРВІ, гострого респіраторного дистрес-синдрому. У таких випадках COVID-19 вказують у першому полі під медичним станом до якого хвороба призвела. Головне при заповненні документу дотримуватись причинно-наслідкових зв’язків. Якщо ж людина мала хронічне захворювання, яке могло збільшити ризики перенесення респіраторних інфекцій, то це вказують у другому полі. Але це хронічне захворювання не вважається причиною смерті.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний