НЕПРАВДА: Існування антитіл до SARS-CoV-2 не доведено | VoxUkraine

НЕПРАВДА: Існування антитіл до SARS-CoV-2 не доведено

30 Вересня 2020
FacebookTwitterTelegram
762

Перевірка фейків у рамках партнерства з Facebook

У Facebook поширюються дописи з перекладом статті з «OffGuardian» про те, що об’єктивних доказів існування пандемії немає, вакцину проти коронавірусу винайти неможливо, а летальність COVID-19 не доведена. 

По-перше, ресурс Media Bias/Fact Check, який агрегує оцінки незалежних фактчекерів, оцінює сайт «OffGuardian» як псведонауковий та конспірологічний. Це означає, що статті на цьому сайті суперечать науковим даним та дослідженням та містить теорії змови.

По-друге, наведена у статті та дописі інформація переважно неправдива. Оригінальну статтю вже спростовували незалежні фактчекери з Science Feedback. Далі розбираємо хибні тези з дописа автора.

Хибна теза 1. ВООЗ – злочинна медична організація, яка спровокувала хаос і страх у всьому світі, не надавши об’єктивних доказів пандемії.

Пандемія — це епідемія, що відбувається по всьому світу або охоплює велику кількість території, перетинаючи державні кордони та вражаючи значну кількість людей. 11 березня через те, що COVID-19 поширився у світовому масштабі, ВООЗ оголосила пандемію. Зараз пандемія також продовжує швидко поширюватись. Наприклад, станом на 31 травня у світі було понад 5,9 млн випадків зараження, а наприкінці вересня — вже понад 32,7 млн випадків.

Хибна теза 2. Лікарі-патологи не виявили специфічних антитіл до SARS-CoV-2.

Існує ряд наукових досліджень (наприклад, тут, тут, тут і тут), які виявили специфічні антитіла до SARS-CoV-2.

Хибна теза 3. Хоча специфічних антитіл до SARS-CoV-2 немає, їх будуть використовувати як доказ імунітету для отримання «сертифікатів імунітету» COVI-PASS.

По-перше, як ми зазначили вище, вчені виявили специфічні антитіла до нового вірусу. По-друге, немає жодних доказів, що людям будуть нав’язувати отримання «сертифікатів імунітету. Про це ми вже писали тут.

Хибна теза 4. Через відсутність моноклональних антитіл до нового коронавірусу патологоанатоми не можуть упевнитися, чи став SARS-CoV-2 причиною смерті.

Європейська асоціація патологів, до якої апелюють і в оригінальній статті, і в дописі на Facebook, у коментарі для Science Feedback зазначили, що моноклональні антитіла, які можуть ідентифікувати в організмі новий коронавірус, існують. Лікарі-патологи використовують їх для демонстрації наявності вірусу в організмі. 

Хибна теза 5. Німецький лікар Клаус Пюшель (у дописі автор хибно називає його Класу Пюш – ред.) вважає, що коронавірус є смертельним лише у виключних випадках, а загалом це досить безпечна інфекція.

Ми вже спростовували подібний фейк раніше: Клаус Пюшель говорив лише про один регіон в Німеччині на основі свого досвіду, а не про ситуацію у світі загалом, хоча він і вважає, що паніка через вірус перебільшена. До того ж коронавірус у складній формі можуть переносити навіть молоді і здорові люди.

До того ж небезпека нового коронавірусу пов’язана зі ступенем його поширення: що більше людей захворіє, тим більший є ризик більш інтенсивного поширення вірусу і як результат – перевантаження медичної системи. Значення R0 коронавірусу – кількості людей, яку може заразити 1 носій – варіюється від 2,2 до 5,7, а також залежить від умов розповсюдження вірусу, мобільності і вікової структури населення тощо.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний