ФЕЙК: COVID-19 – це хвороба крові, бо вірус атакує гемоглобін | VoxUkraine

ФЕЙК: COVID-19 – це хвороба крові, бо вірус атакує гемоглобін

30 Листопада 2020
FacebookTwitterTelegram
2733

Перевірка фейків у рамках партнерства з Facebook

Мережею поширюють відеоблог американської медсестри, яка розповідає, що насправді новий коронавірус не вражає легені, а є хворобою крові. Мовляв, коронавірус атакує гемоглобін — залізовмісний білок еритроцитів людини, що зв’язується з киснем. Вірус змушує гемоглобін від’єднати один зі своїх іонів заліза. Тоді вільні іони заліза вільно плавають у крові людини, спричиняючи запалення та набряк легенів. 

Насправді наукового обґрунтування таких припущень не існує. У своєму відео медсестра посилається на дослідження, опубліковане на ресурсі ChemRxiv. Доктор медичних наук Університету Пітсбурга та дослідницької клініки Майо Метью Амдал виявив у цьому дослідженні низку порушень. 

По-перше, дослідники так і не довели, що SARS-CoV-2 може певним чином «атакувати» гемоглобін. Автори стверджують, що вірус може витіснити з гемоглобіну його небілковий фрагмент, а відтак і вивільнити залізо з цього гему. Однак у цьому висновку автори покладаються тільки на схожість послідовностей білків SARS-CoV-2 та інших вірусів. А сам дослід вони провели лише на комп’ютерних моделях. Тоді як для підтвердження результатів після моделювання необхідно довести такі висновки експериментально — у пробірці чи чашці Петрі. 

Самі автори дослідження в авторефераті зазначають, що стаття призначена лише для академічного обговорення, а правильність висновків має бути підтверджена іншими лабораторіями. 

У блозі на порталі Medium, на який посилається медсестра, також йдеться про саме це непідтверджене дослідження. Однак автори блогу роблять ще кілька необґрунтованих припущень про те, що SARS-CoV-2 може замінити гем у гемоглобіні та витіснити залізо. 

Крім одного дослідження із непідтвердженими результатами, не існує підстав вважати, що новий коронавірус взагалі здатен «атакувати» гемоглобін. Також, за словами доктора Метью Амдала, якби навіть коронавірус міг вивільняти з гемоглобіну залізо, немає підстав вважати, що вільних радикалів заліза буде так багато, що численні механізми організму людини не впораються з його регулюванням. Тим паче, що це може призвести до ураження легень і двосторонньої пневмонії, яку діагностують у хворих COVID-19. 

Медсестра на відео запевняє: теорію про руйнування гемоглобіну підтверджує те, що протималярійний препарат гідроксихлорохін ефективний проти коронавірусу. Однак ефективність цього препарату ніколи не була доведена

У численних дописах на Facebook користувачка в описі до відеоблогу стверджує, немов вилікувалася від COVID-19 кисломолочними продуктами, бо вони «розріджують кров». Деякі дослідження припускають, що щоденне вживання кисломолочних продуктів може впливати на кров’яний тиск. Однак COVID-19 — не хвороба крові, а наукових обґрунтувань того, що кисломолочні продукти якимось чином здатні боротися з новим коронавірусом, немає.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний