ФЕЙК: Через підозру у зв'язках із рф у Сумах на допиті вбили 27 людей

ФЕЙК: Через підозру у зв’язках із рф у Сумах на допиті вбили 27 людей

28 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
60

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Російські новинні ресурси поширюють інформацію, нібито у Сумах на допиті вбили 27 людей, загалом 130 осіб зазнали катувань через підозру у зв’язках з рф. За словами авторів допису, правоохоронці відкрили 56 кримінальних справ за «колабораційні дії та підтримку агресора» на родичів затриманих, які почали скаржитися в ОДА, ОП та прокуратуру. Це буцімто сталось після візиту Володимира Зеленського до Сум і наказу СБУ провести зачистку проросійського населення у місті та області.

Однак це фейк. СБУ, ДБР, прокуратура, Нацполіція Сумщини, Сумська ОВА не повідомляли про затримання та відкриття 56 кримінальних справ. Про факти катувань сумчан не повідомляли медіа чи самі постраждалі.

Скриншот допису

4 жовтня 2024 року Володимир Зеленський дійсно прибув у медичний заклад у Сумах, де лікують поранених військових. Президент подякував їм за службу й відзначив орденами та медалями. 5 жовтня у СБУ повідомили про початок проведення безпекових заходів у Сумах, з метою запобігання та нейтралізації розвідувально-підривної діяльності, підвищення безпеки громадян. Повідомляли, що в операції візьмуть участь також Національна поліція, Військова служба правопорядку у ЗСУ та Національна гвардія. 

Однак жодне з цих відомств не повідомляло про масове затримання місцевих жителів чи оголошення 56 підозр. Так, у період з 4 по 20 жовтня (день публікації допису пропагандистів) СБУ затримала двох коригувальників на Сумщині, а не десятки людей. Вони скоїли реальні злочини  — коригували повітряні атаки росіян по Силах оборони на Донеччині та Сумщині.

Головне управління Нацполіції Сумської області за цей же проміжок часу повідомило про затримання чоловіка, який на замовлення підпалив автомобіль військових. Йому повідомили про підозру за перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період, а також умисному знищенні майна шляхом підпалу, чоловіку загрожує до 8 років ув’язнення. 

У Військовій службі правопорядку у ЗСУ, як і у Нацгвардії та Державному бюро розслідувань не заявляли про затримання колаборантів в Сумах чи області незадовго до чи під час візиту Зеленського. 15 жовтня у Сумській обласній прокуратурі написали про оголошення підозри двом кримчанам, які перейшли на бік ворога та воювали проти України. Але у відомстві не вказували про відкриття 56 справ через співпрацю з рф.

У дописі росіяни зазначили, мовляв, родичі затриманих звернулись до Сумської обласної держадміністрації (ОДА). Утім, на сайті Сумської адміністрації та у соцмережах не йдеться про затримання громадян правоохоронними органами, у коментарях під постами також немає відповідних скарг. 

До того ж у Кримінальному Кодексі України немає статті «Колабораційні дії та підтримка агресора», як вказали в дописі. Натомість є стаття «Колабораційна діяльність». За словами пропагандистів, у Сумах катували 130 громадян, про це також нібито знають їхні родичі. Якби ця інформація була правдивою, дуже ймовірно, що про неї б писали медіа чи розповідали у соцмережах самі затримані та їхні родичі. Натомість інформацію про вбивство та катування сумчан не повідомляли надійні загальнонаціональні чи регіональні медіа. Цю «новину» поширювали винятково російські пропагандистські ресурси. При цьому жодне з них не вказувало джерело інформації.

У дописі також зазначили, мовляв, голова СБУ Малюк віддав наказ, аби всіх, кого затримують поблизу військових об’єктів у першу годину після атаки рф, арештовували на 15 діб і проводили допит. Утім, немає жодного документального підтвердження цієї інформації.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний