ФЕЙК: Французькі косметичні компанії тестують продукцію на українських біженцях — BFM TV

ФЕЙК: Французькі косметичні компанії тестують продукцію на українських біженцях — BFM TV

29 Червня 2024
FacebookTwitterTelegram
230

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Російські телеграм-канали, посилаючись на медіа BFM TV, поширюють інформацію, нібито французькі косметичні компанії — Chanel, Lancôme, L’Oréal, Vichy, Cacharel, Garnier — тестують продукцію на українських біженцях. У відео стверджують, що завдяки цьому компанії за пів року заощадили понад 30 млн євро, адже українкам платять в рази менше, ніж француженкам. Водночас експертка з прав людини Агнес Калламар стверджує, що такі дії можуть мати негативні наслідки для українок, оскільки під час випробувань, ймовірно, нехтували правилами безпеки.

Однак це фейк. BFM TV не публікувало такий ролик. Цитата Калламар також вигадана, а французьке відомство із захисту прав не повідомляло про цей інцидент. 

Скриншот допису

На сайті та в соцмережах BFM TV немає цієї новини. Також нам не вдалось знайти інформацію про випробування косметики на українських біженках у міжнародних чи українських медіа.

Вказані бренди — Lancôme, Vichy, Cacharel, Garnier — належать компанії L’Oréal. На сайті компанії зазначено, що для оцінки впливу продуктів на шкіру корпорація створила прототип шкіри людини — реконструйовану шкіру, що дозволяє не залучати до тестувань ні тварин, ні людей. Окрім цього, L’Oréal використовує й інші методи, як-от молекулярне моделювання, які не потребують проведення дослідів на тваринах. Про випробування косметики на людях на сторінках компанії не йдеться.

Нам не вдалось знайти інформацію про методи тестування косметичних продуктів на сайті Chanel. Екоактивісти вказували, що, попри заяви про відсутність тестування косметики на тваринах, бренд все ж вдається до цього методу. Про створення фокус-груп для тестування не йшлося.

Водночас проведення фокус-груп для отримання відгуків про якість косметики є звичайною практикою, до якої звертаються багато брендів. При цьому люди використовують готовий, протестований до цього різними методами та безпечний продукт. Тобто учасники фокус-груп не наражають своє здоров’я на небезпеку. Також фокус-групи оцінюють зручність пакування, кольорову палітру тощо.

Пошук за цитатою Агнес Калламар, вказаної у відео, не дав результатів. Вона також не говорила про біженок з України у своїх соцмережах. За зворотним пошуком по кадрах з відео ми встановили, що оригінальний ролик опублікували на ютуб-каналі швейцарського відділення Amnesty International 28 березня 2023 року. У ньому Калламар представляла щорічний звіт організації, але не згадувала про тестування косметики.

Скриншоти: 1. фейкове відео; 2. ролик з ютуб-каналу Amnesty Switzerland

У фейковому відео згадують і французьке відомство із захисту прав (The Defender of Rights). Проте у відкритих джерелах немає повідомлень, що воно коментувало тестування косметики на українських біженках. Ба більше, на словах про те, що орган не знайшов порушень, у відеоряді показали жінку, яка зачитує текст. Це французька правозахисниця Клер Хедон. В оригінальному відео у червні 2023 року вона виступала перед Сенатом, представляючи свій щорічний звіт. Хедон також не згадувала про українських біженок.

Скриншоти: 1. фейкове відео; 2. виступ Клер Хедон перед Сенатом 15 червня 2023 року

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний