ФЕЙК: Київ привітав путіна з днем народження

ФЕЙК: Київ привітав путіна з днем народження

17 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
60

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Російські телеграм-канали поширюють фото та відео, на яких видно, нібито на будівлях у Києві за допомогою лазерної проєкції привітали президента росії з днем народження.

Однак це — фейк, адже цей контент є сфабрикованим та не відповідає дійсності. На будівлях насправді не було привітань, а росіяни при генеруванні відеоконтенту припустилися помилок.

Скриншот публікації

На відео будівлі «Арена Сіті» зазначено дату — 7 жовтня 2024 року та час — 00:01. Разом із цим за кадром чутно голоси людей і рух автомобілів, що викликає сумніви щодо правдивості відеоролика. Від початку запровадження воєнного стану в Україні діє комендантська година, яка забороняє перебування людей на вулицях, зокрема у Києві з 00:00 до 05:00. Тож наявність активного міського життя в цей час не відповідає українським реаліям та вказує на фальсифікацію відео.

На іншому записі, який поширюють росіяни, можна побачити ідентичне привітання на готелі «Україна». Однак на наш запит у готелі відповіли, що не робили такого «привітання». На сторінках готелю у соціальних мережах та на сайті також відсутні згадки про день народження російського диктатора. 

Відповідь готелю «Україна» на наш запит

В українських медіа та у соціальних мережах, окрім як в проросійських джерелах, також немає згадок про «привітання» путіна на Будинку із зіркою. Хоча подібна подія, найімовірніше, спричинила б суспільний резонанс серед українців та медіа на тлі повномасштабного вторгнення.  

Це ще один з прикладів російської пропагандистської кампанії, спрямованої на створення негативного образу України та маніпуляцію громадською думкою. Такими фейками росіяни намагаються показати, буцімто путіна в Україні не вважають воєнним злочинцем, а навпаки чекають окупації, що є неправдою. 

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний