ФЕЙК: Київська ритуальна служба просить не класти у могили загиблих цінні речі — оголошення

ФЕЙК: Київська ритуальна служба просить не класти у могили загиблих цінні речі — оголошення

18 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
104

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Кремлівські телеграм-канали поширюють скриншот оголошення, які нібито вивісила ритуальна служба СКП «Спецкомбінат ПКПО». У ньому просять рідних, які хоронять загиблих, не класти в могилу цінні речі — телефони, прикраси, ігрові приставки, держнагороди, гроші, зброю. Це нібито призводить до вандалізму і розкрадання могил. 

Це — фейк. На наш запит ритуальна служба СКП «Спецкомбінат ПКПО» спростувала повідомлення росіян про публікацію оголошення щодо заборони класти в труну загиблих цінні речі.

Скриншот публікації

Нам не вдалося знайти першоджерело фото. Однак зворотний пошук в гуглі показав, що оголошення поширюють російськомовні джерела. Також допис поширився на сторінках, які ведуть іншими іноземними мовами та разом із цим публікують кремлівські фейки.  

Ми також звернулися безпосередньо до ритуальної служби СКП «Спецкомбінат ПКПО». На наш запит в організації відповіли, що не робили жодних таких оголошень. Росіяни навмисно зробили цей фейк. 

Як зазначають на сайтах інших ритуальних служб, згідно з традиціями, в труну не можна класти листи зі співчуттями від тих, хто не зміг бути присутнім на похороні, фото живих людей і живі квіти. Також не радять класти в труну ікони, каблучки, підвіски, намиста, браслети, годинники живих родичів або близьких людей. Однак жодна ритуальна служба не вказувала, що в труну не можна класти телефони або ігрові приставки.

Раніше ми вже спростовували подібний фейк, буцімто у домовини загиблих бійців ЗСУ їхні дружини кладуть телефони, аби «повідомити їм про перемогу над росією». Росіяни створили черговий фейковий сюжет, щоб дискредитувати українців.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний