ФЕЙК: На території України діють «партизани», які підпалюють військові автівки

ФЕЙК: На території України діють «партизани», які підпалюють військові автівки

21 Серпня 2024
FacebookTwitterTelegram
227

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У російських телеграм-каналах та медіа поширюють інформацію, що начебто українські «партизани» підпалюють військові автівки. Це, на думку російських пропагандистів, демонструє внутрішній опір українського населення, яке виступає проти військово-політичного керівництва країни. 

Це фейк. За підпали військових авто в Україні відповідають російські спецслужби. Для цього ФСБ та ГРУ вербують українців, які хочуть заробити «легких грошей», або мають залежності від алкоголю, азартних ігор чи наркотиків.

Скриншот допису

Останнім часом справді у публічному просторі неодноразово поширювали інформацію про підпал військових автівок. Наприклад, лише у Харкові та області станом на 31 липня 2024 року, за словами очільника ОВА Олега Синєгубова, зафіксовано близько 40 випадків підпалів авто військових.

2 серпня 2024 року начальник карного розшуку Національної поліції Вадим Дзюбинський повідомив, що правоохоронні органи розкрили 59 фактів підпалів автомобілів військовослужбовців і викрили 68 осіб, підозрюваних у скоєнні цих злочинів. За його словами, всіх підозрюваних об’єднує бажання швидко, легко заробити гроші та координація російськими спецслужбами.

Росіяни намагаються видати ці підпали за дії так званих «партизанів», які начебто борються проти ТЦК та української влади. Насправді за ними стоять російські спецслужби. 

Як стверджує СБУ у коментарі «Бабелю», для здійснення підпалів ФСБ та ГРУ вербують українців, які хочуть заробити легких грошей. Це переважно молодь, зокрема підлітки, з якими росіяни працюють цілеспрямовано. Також шукають людей, які мають залежності від алкоголю, азартних ігор чи наркотиків. Залучають їх через телеграм-канали, де пропонують легкий заробіток. Наприклад, розслідувачі Bihus.Info знайшли оголошення про підпал військових авто за кошти у телеграм-каналі, де інформують про роздачу повісток у Києві.  

Як вказують журналісти, починається все з простих завдань, які потім переходять у підпал авто, будівлі ТЦК тощо. Якщо ж людина відмовляється це виконувати, її починають запевнювати, що «все буде добре», або залякувати.  

Тобто не йдеться про певне антивійськове чи антивладне підпілля або партизанів. Правоохоронні органи та незалежні розслідувачі вказують, що підпали авто — це робота російських спецслужб, які наймають виконавців, аби створити картинку про «проросійських партизанів» в Україні.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний