ФЕЙК: Наказ Міноборони про особливі умови для представників ЛГБТ-спільноти в ЗСУ

ФЕЙК: Наказ Міноборони про особливі умови для представників ЛГБТ-спільноти в ЗСУ

24 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
266

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Пропагандисти поширюють фото наказу нібито від Міністерства оборони, у якому відомство закликало забезпечити «особливі умови» представникам ЛГБТ-спільноти, які воюють у складі ЗСУ. Зокрема штатні психологи мають провести тестування серед особового складу на приналежність до ЛГБТ-спільноти, а командири мусять створити для них окремі підрозділи. 

Це — фейк. Пропагандисти підробили «наказ», на що вказують численні помилки. Представники ЛГБТ-спільноти беруть участь у воєнних діях на рівні з усіма іншими військовослужбовцями та не мають «особливих» умов. 

Скриншот публікації

Попри гриф «таємно», який розмістили у правому верхньому кутку «документа», Міністерство оборони не видавало цей наказ. На його підробку вказують численні помилки.

По-перше, у «документі» вказано, що його видало Міністерство оборони України, але підписує його начальник Генерального штабу ЗСУ. Росіяни припустилися помилки, адже справжні накази Міноборони підписує міністр — Рустем Умєров або його перший заступник чи інший посадовець з керівництва Міноборони, які є тимчасовими виконувачами обов’язків міністра у разі його відсутності. Натомість Генеральний штаб ЗСУ підпорядковується безпосередньо Головнокомандувачу ЗСУ, тож наказ у такому випадку мав видати сам Генштаб.

По-друге, фейкомети написали прізвище начальника Генштабу«Баргілевіч», хоча правильний варіант — «Баргилевич». Ми знайшли один з оригінальних наказів Анатолія Баргилевича за квітень 2024 року, коли він ще мав звання генерал-майор. В оригінальному документі можна помітити, що найменування військового органу вказується у повній, а не скороченій формі. Тобто правильно «Начальник Генерального штабу Збройних Сил України», а не «Начальник Генштабу», як це зробили фейкомети. 

Окрім цього, в оригінальних наказах пишуть номер без літер, у даті не використовують літеру «р.», а перед основною частиною додають абзац, про що наказ.

Скриншот «наказу» із помилками, який поширюють росіяни

Скриншоти з оригінального наказу начальника Генштабу Анатолія Баргилевича

Росіяни навмисно створили цей фейк, аби показати «особливе ставлення» України до представників ЛГБТ-спільноти в армії, що не є правдою. Вони беруть участь у воєнних діях на рівні з усіма іншими військовослужбовцями. У Силах оборони немає для них окремих підрозділів із «особливими» умовами. У громадській організації «Військові ЛГБТ+» припускають, що, за даними різних досліджень, від 2% до 7% військових в лавах Сил оборони можуть бути представниками ЛГБТ-спільноти. Точну цифру назвати важко, адже через дискримінацію часто представники ЛГБТ-спільноти не розкривають свою сексуальну орієнтацію. 

Раніше VoxCheck вже спростовував фейки, нібито в українську армію шукають офіцера, який буде «пропагувати ЛГБТ», а у Херсонській та Миколаївських областях до лав ЗСУ оголошений окремій набір ЛГБТ-представників.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний