ФЕЙК: Падіння уламків дрона біля будівлі Верховної Ради після обстрілу 7 вересня інсценували — «Бігус.юа»

ФЕЙК: Падіння уламків дрона біля будівлі Верховної Ради після обстрілу 7 вересня інсценували — «Бігус.юа»

11 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
90

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, що журналісти «Бігус.юа» з’ясували, мовляв, уламки російського дрона, які впали біля будівлі Верховної Ради після обстрілу столиці в ніч на 7 вересня, насправді принесли й поклали вночі люди у військовій формі. Про це медіа нібито стало відомо із розповідей свідків та перегляду відео з камер відеоспостереження.

Однак це фейк. Медіа «Бігус.юа» не існує, а журналісти-розслідувачі видання «Bihus.Info» не публікували подібне викриття.

Скриншот допису

У ніч проти 7 вересня 2024 року росія атакувала Київ ударними БпЛА. У Київській міській військовій адміністрації повідомили про збиття всіх цілей та падіння уламків за чотирма різними адресами в Печерському районі столиці. У телеграм-каналі Верховної Ради опублікували фото уламків збитих дронів, які впали поряд з будівлею.

Пошук за назвами «Бігус.юа», «Бигус.юа» та «Bihus.ua» не дав результатів. Це означає, що такого медіа не існує. Щобільше, пошуковик  кожного разу видавав посилання на українське видання «Bihus.Info», що спеціалізується на антикорупційних журналістських розслідуваннях. Утім, на сайті цього медіа чи у його соціальних мережах немає розслідування щодо інсценування падіння уламків біля Верховної Ради. 

«Bihus.Info» авторитетне медіа, тож якби таке викриття дійсно опублікували, його поширили б інші надійні українські ЗМІ, зокрема, рекомендовані Інститутом масової інформації. Натомість жодне з них не писало про підкладання уламків російських дронів під будівлю Верховної Ради.

До того ж видається дивним, що журналісти нібито «опитали свідків». Адже з 24 лютого 2022 року урядовий квартал, що включає Верховну Раду та інші урядові будівлі,  повністю перекритий. Потрапити туди можуть лише народні депутати, урядовці, інші державні діячі та працівники медіа, які внесені до відповідних списків.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний