ФЕЙК: Пентагон вимагає провести аудит усієї переданої Україні зброї перед приходом Трампа — WSJ

ФЕЙК: Пентагон вимагає провести аудит усієї переданої Україні зброї перед приходом Трампа — WSJ

30 Липня 2024
FacebookTwitterTelegram
194

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють відеосюжет нібито видання The Wall Street Journal. У ньому розповідають, що Міністерство оборони США вимагає від Києва провести повний аудит усієї переданої Україні американської зброї. Така потреба буцімто зумовлена очікуваним скороченням, а можливо і повним припинення постачання озброєнь для України після перемоги на президентських виборах Дональда Трампа.

Утім, це —  фейк. The Wall Street Journal не публікували такого сюжету, цитати журналіста видання вигадані.

Скриншот допису

Пропагандисти стверджують, нібито відеосюжет опублікували у The Wall Street Journal. Проте подібного відео немає ні на офіційному сайті видання, ні на сторінках медіа в інстаграмі, фейсбуці, твіттері (X), тіктоці та ютубі. Крім цього, шрифт у відео фейкоробів та у справжніх сюжетах WSJ відрізняється.

Зліва — скриншот із допису пропагандистів, справа — скриншот з одного з оригінальних сюжетів WSJ

Новини про таку вимогу Міноборони США немає ні у західних, ні в українських медіа. У мережі також немає жодної інформації про 20-денний дедлайн Пентагону на аудит озброєння. На сайті Міноборони США відсутні згадки про необхідність проведення Україною такого аудиту.

Щобільше, усі цитати оглядача з питань нацбезпеки та розвідки The Wall Street Journal Уоррена Стробела вигадані він не писав про аудит у своїх статтях та в соцмережах. До того ж фейкороби неправильно представили його у відео, назвавши «Уорреном П.». Прізвище журналіста — Стробел, а на букву «П» починається його «друге» ім’я, яке він не використовує у представленнях без прізвища. Його колеги у WSJ не припустилися б такої помилки.

Уоррен Стробел також не писав про ризики потрапляння переданої Україні зброї на чорний ринок. Немає офіційно зафіксованих випадків того, що надана західними партнерами зброя перепродавалася або постачалася з України на чорний ринок. Помічниця міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Селеста Валландер заявляла, що США адаптували свою практику звітності до бойових умов, щоб уникнути ризику незаконного витоку зброї.

Дійсно, постачання та кінцеве використання зброї вже контролюється партнерами, для цього Україні не потрібно проводити окремий аудит. З самого початку повномасштабного вторгнення наглядові органи уряду США публікують звіти з висновками і рекомендаціями щодо покращення контролю передачі зброї та підвищення ефективності моніторингу.

Зокрема, на початку січня 2024 року Генеральний інспектор Міністерства оборони США опублікував звіт під назвою «Оцінка посиленого моніторингу кінцевого використання товарів оборонного призначення, що постачаються в Україну». У звіті дали позитивну оцінку спробам України проводити моніторинг постачання зброї та обладнання. Зазначалося, що в деяких випадках українські чиновники проводили інвентаризацію ретельніше, ніж їхні американські колеги. Коментуючи звіт, прессекретар Пентагону генерал-майор Пет Райдер заявив, що «немає жодних достовірних доказів незаконного перенаправлення з України передової конвенційної зброї, наданої США». А 18 червня 2024 року Глобальна Ініціатива з протидії організованій злочинності опублікувала доповідь про тенденції на ринку зброї в контексті російської агресії. У ній йдеться, що попри те, що будь-яка війна несе ризик збільшення міжнародної торгівлі зброєю, Україна продемонструвала здатність попереджувати ці ризики та запровадила суворий контроль і облік зброї. Зазначається, що контроль над озброєннями є одним із пріоритетів держави.

Наратив про те, що військова допомога Україні опиняється в руках терористів та злочинних угрупувань, спрямований передусім на західну аудиторію. У такий спосіб пропагандисти намагаються підірвати довіру партнерів до України. Раніше ми спростовували інформацію про те, що Україна нібито продала ПТРК «Javelin» ісламським терористам.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний