ФЕЙК: Першого секретаря посольства України в Лівані поранено внаслідок вибуху пейджерів

ФЕЙК: Першого секретаря посольства України в Лівані поранено внаслідок вибуху пейджерів

27 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
43

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У соціальних мережах, зокрема й у Threads, поширюють інформацію про поранення першого секретаря посольства України в Лівані — Миколи Хоменка. Російські телеграм-канали роблять схожі заяви та супроводжують їх записами вибухів пейджерів в столиці Лівану — Бейруті, внаслідок яких нібито і поранило Хоменка.

Це — фейк. У Міністерстві закордонних справ України спростували інформацію про поранення Миколи Хоменка внаслідок вибуху пейджерів в Лівані. 

Скриншот публікації у Threads

Скриншот публікації росіян

За допомогою зворотного пошуку в гуглі, ми знайшли медіа, відео якого поширюють росіяни. Це іракський телеканал Al Rasheed TV, заснований у 2009 році. На його сайті відсутні будь-які згадки про поранення Миколи Хоменка. На записі, яке додають росіяни, та на оригінальному відео, яке медіа опублікувало 17 вересня 2024 року, лише показують кадри від вибуху систем бездротового зв’язку в Бейруті. Згадки про поранення першого секретаря посольства України в Лівані — відсутні.

У МЗС України повідомили Центру протидії дезінформації, що інформація користувачів та росіян — фейкова. Серед загиблих і поранених від вибухів у Лівані немає українських дипломатів та інших громадян України. Росіяни навмисно поширюють таку інформацію, аби показати, що Україна начебто підтримує терористів.

Що відбулося в Лівані?

17 вересня 2024 року в містах Лівану одночасно вибухнуло сотні пейджерів, які належали членам терористичної організації «Хезболла». За декілька годин після цього вибухи пейджерів зафіксували в Сирії. Пейджер — невеликий пристрій, який приймає повідомлення, що надходять на його частоту. Більшість пейджерів самі не передають жодних сигналів. Угруповання «Хезболла» обрало ці пристрої, бо на відміну від телефонів, користувачів пейджерів неможливо відстежити, наприклад, за GPS. Унаслідок цієї хвилі вибухів в Лівані загинуло 12 осіб та ще понад 3000 мешканців було поранено. 

18 вересня 2024 року відбулася друга хвиля вибухів у містах Лівану. Цього разу вибухнули рації членів угрупування «Хезболла». Щонайменше 20 людей загинуло та ще близько 450 були поранені. У цих атаках угрупування «Хезболла» та прем’єр-міністр Лівану звинуватили Ізраїль. За даними американського видання CNN, вибухи були скоординованою операцією ізраїльських військових та розвідувальної служби «Моссад». Водночас президент Ізраїлю заявив, що «категорично відкидає будь-який звʼязок» його країни з вибухами пейджерів і рацій.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний