ФЕЙК: Порноакторка Міа Халіфа подякувала Україні за допомогу ХАМАС

ФЕЙК: Порноакторка Міа Халіфа подякувала Україні за допомогу ХАМАС

31 Жовтня 2023
FacebookTwitterTelegram
638

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють відео американського видання USA Today, у якому записана розмова порноакторки ліванського походження Мії Халіфи з радіостанцією KCRW. Під час розмови акторка дякує корумпованій владі України за збройну допомогу терористичному угрупуванню ХАМАС.

Відео є фейком, оскільки USA Today не публікували жодної інформації про телефонний дзвінок радіостанції KCRW із порноакторкою, а її коментар щодо України був згенерований штучним інтелектом.

Скриншот допису

Видання USA Today не публікувало матеріалів про розмову радіостанції KCRW з Мією Халіфою. Також на сайті KCRW теж немає згадок про подібне інтерв’ю. Пошук у вебархіві обох сайтів також не дав результату. Водночас ймовірним першоджерелом відео є російський телеграм-канал «Шейх Тамир».

VoxCheck провів аналіз коментаря порноакторки на генерацію тексту штучним інтелектом на платформі GLTR. Результати перевірки показали, що текст ймовірно був штучно згенерований. У програмі слова, виділені зеленим та жовтим кольорами, є показником того, що текст не був написаний людиною. Натомість червоний та фіолетовий кольори свідчать про те, що текст створила людина.

Скриншот перевірки на сайті GLTR

Окрім цього, відео з Мією Халіфою, використане для створення фейку, взяли з її інтерв’ю від 18 травня 2023 року, на що вказує однакове вбрання, прикраси та зачіска акторки.

Скриншот з фейкового відео

Скриншот із інтерв’ю ютуб-каналу «The Diary Of A CEO»

Отже, немає жодного підтвердження заяви порноакторки про її вдячність Україні за збройну підтримку терористичного угрупування ХАМАС. Натомість Міа Халіфа стала фігуранткою скандалу, пов’язаного з її пропалестинською позицією, що спричинило хвилю хейту в сторону акторки.

Також відсутні достовірні докази постачання Україною зброї ХАМАСу. Навпаки, 9 жовтня Головне управління розвідки Міністерства оборони України заявило про передачу російським ГРУ терористам ХАМАСу трофейної зброї, виробленої в США та країнах ЄС. Цю зброю захопили під час бойових дій в Україні.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний