ФЕЙК: Родич колумбійської співачки Шакіри загинув на Курщині — El Espectador

ФЕЙК: Родич колумбійської співачки Шакіри загинув на Курщині — El Espectador

25 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
108

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Російські телеграм-канали поширюють начебто репортаж колумбійського медіа El Espectador. У ньому йдеться про буцімто смерть Рафаеля Мебарака Ріполли, який був родичем співачки Шакіри. За даними медіа, він воював у складі українського Інтернаціонального легіону та загинув на пʼятий день наступу підрозділу на Курщині.

Це фейк. El Espectador не публікувало цього відео. Ми не знайшли подібної новини у надійних іноземних медіа. Жодної інформації про Рафаеля Мебарака Ріполла також немає в мережі. Найімовірніше, такої людини не існує.

Скриншот допису

Ми перевірили офіційний сайт El Espectador та соціальні мережі медіа, проте не знайшли подібної публікації. Також інші іноземні медіа не поширювали новину про смерть у Курській області Рафаеля Мебарака Ріполли. 

 El Espectador — це колумбійське медіа, яке публікує відео іспанською мовою. Воно не має англійської версії ні сайту, ні соціальних мереж, але саме цю мову використали у відео.

Зліва — репортаж «El Espectador». Справа — фейкове відео

У фейковому репортажі вказують, що загиблий Рафаель Мебарак Ріполл начебто був або чоловіком двоюрідної сестри Шакіри, або двоюрідним братом чоловіка співачки. Втім, у мережі немає жодної інформації про людину з таким імʼям, яка до того ж є родичкою співачки.

Повне ім’я співачки Шакіри — Шакіра Ісабель Мебарак Ріполл. Вона є єдиною дитиною у шлюбі Вільяма Мебарака Чадіда та Нідії Ріполли Торрадо, тобто має подвійне прізвище від батька та матері. Тому незрозуміло, яким чином буцімто родич співачки має однакове з нею прізвище.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний