ФЕЙК: СМС-повідомлення із закликами евакуюватись — Донеччину «готуються здати росіянам»

ФЕЙК: СМС-повідомлення із закликами евакуюватись — Донеччину «готуються здати росіянам»

28 Червня 2024
FacebookTwitterTelegram
335

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють скриншоти повідомлень із закликами евакуюватися з прифронтових населених пунктів Донеччини від місцевих адміністрацій. Повідомлення буцімто отримують жителі Сонцівки, Торецька, Селідово та Малинівки. У підписах під скриншотами стверджують, що евакуація жителів свідчить про те, що Донецьку область готуються «здати» росіянам. 

Утім, це — фейк. Помилки на скриншотах свідчать про їхню підробку, а евакуація необхідна для збереження життів місцевих жителів. 

Скриншот допису 

Передусім «адміністрації», від імені яких нібито приходять повідомлення місцевим жителям, існують тільки у двох зі згаданих містечок — це Торецька міська військова адміністрація Бахмутського району та Селидівська міська військова адміністрація Покровського району Донецької області. Сонцівка є селом у складі Курахівської міської територіальної громади, яка знаходиться під управлінням Курахівської міської ради, а Малинівка — селом Гродівської громади у віданні Гродівської селищної ради. Отже, мешканцям останніх двох селищ такі повідомлення від «адміністрацій» надійти не могли.

Мобільні номери, за якими населення міст нібито просять звертатися у разі потреби, не збігаються з номерами, вказаними на сайтах адміністрацій та у рекомендаціях українських ЗМІ. Наприклад, номер, на який начебто закликали телефонувати жителів Сонцівки, продається як золотий номер оператора Київстар — візуально привабливий номер, який користувачі мають змогу придбати за додаткову плату. Пошук за номерами показав, що вони не з’являлися на сайтах місцевих органів або волонтерських організацій, що займаються евакуацією цивільних.  

Торецька МВА дійсно проводить евакуацію жителів Торецької громади у безпечніші регіони і закликає місцевих скористатися можливістю врятуватися від постійних обстрілів. Евакуація з громади триває ще з 2022 року — місцева влада наголошує на необхідності виїхати з-під обстрілів у безпечніші райони. Щобільше, голова Донецької обласної військової адміністрації Вадим Філашкін повідомив, що через близькість ворога до Торецька у місті можуть оголосити примусову евакуацію. Очільник міської адміністрації Василь Чинчик доєднався до заклику виїхати з небезпеки, заявивши, що ворог знищує громаду за допомогою всіх види озброєння. Селидівська МВА також оприлюднила інформацію про можливості евакуації для охочих виїхати. 

Утім, евакуація не свідчить про те, що область збираються «здавати» російським військам. Жителів прифронтових територій вивозять з Донецької області з самого початку повномасштабного вторгнення, а в області продовжуються важкі бої. Евакуація необхідна передусім для збереження життів громадян. 

Подібні фейки спрямовані на те, щоб посіяти паніку в суспільстві на фоні наступу росії. Раніше ми спростовували інформацію про те, що Харківська ОВА видала наказ про евакуацію голів обласних адміністрацій разом з родинами.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний