ФЕЙК: США заблокували $6,2 млрд допомоги Україні через корупцію в Офісі Президента

ФЕЙК: США заблокували $6,2 млрд допомоги Україні через корупцію в Офісі Президента

18 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
211

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, нібито корупція в Офісі Президента та правоохоронній системі під його керівництвом спричинила блокування $6,2 млрд допомоги Україні, виділених Конгресом США. Про це повідомив український політик і громадський діяч Олександр Дубінський. За його даними, блокування стало результатом звітів головного аудитора Білого дому по Україні Пенні Пріцкер.

Утім, це — фейк. Олександр Дубінський не є надійним джерелом інформації. У мережі немає жодної інформації про блокування допомоги та звіти Пенні Пріцкер. 

Скриншот публікації

Народний депутат Олександр Дубінський не є надійним джерелом інформації — він систематично поширює російську пропаганду. Зокрема, Дубінський називав гасло «Слава Україні» нацистським, просував тези про американські біолабораторії та гоніння на православ’я в Україні. Наразі проросійський політик Дубінський знаходиться під вартою йому інкримінують державну зраду і причетність до злочинної організації, що займалася інформаційно-підривною діяльністю на користь рф. За даними слідства, організацію сформувало головне управління російського генштабу (ГРУ), і Дубінський входив до неї під позивним «Буратіно». Йому загрожує до 15 років увʼязнення з конфіскацією майна.

У надійних українських та західних виданнях немає жодної інформації про те, що Сполучені Штати заблокували $6,2 млрд допомоги Україні, і незрозуміло, чому Дубінський оперує цією конкретною сумою.

У першому півріччі 2024 США не надавали бюджетну підтримку Україні. Після прийняття нового пакета в Конгресі Україна та США домовилися про фінансову допомогу на суму більш ніж $9,4 млрд. Вона виділятиметься за кількома програмами, серед яких $7,849 млрд прямої підтримки в бюджет з Фондів економічної підтримки (ESF). Перші $3,9 млрд уже надійшли у бюджет у серпні, а решта має надійти до кінця цього року. Інші $1,575 млрд надійдуть із Фондів допомоги Європі, Євразії та Центральній Азії (AEECA), і ще до $50 млн виділять на продовольчу безпеку. Отже, сума, яку Україна планує отримати від США до кінця року — близько $5,5 млрд — менша, ніж та, про яку пише Дубінський. Жодних новин про затримку цих виплат Сполученими Штатами не надходило.

На сайті Білого дому немає звітів ексспецпредставниці США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер, про які зазначає Дубінський. В її посадові обов’язки не входив аудит допомоги, яку надають Україні Сполучені Штати. Завдання Пріцкер активізація міжнародних партнерів, щоб Україна могла закривати нагальні потреби з економічного відновлення. З початку вересня 2024 року на цій посаді її замінив заступник державного секретаря США з питань управління та ресурсів Річард Верма.

Натомість аудитом займається низка інших відомств. Серед них у нагляді за невійськовою допомогою ключову роль відіграє Держдепартамент США, зокрема Офіс Генерального інспектора Держдепу та Управління звітності уряду США. Аудитом військової допомоги займається Офіс Генерального інспектора Міністерства оборони США. 

Офіс Генерального інспектора Міністерства оборони США періодично публікує звіти з висновками й рекомендаціями щодо покращення контролю передачі зброї та підвищення ефективності моніторингу. Утім, відомство не публікувало звітів, у яких оцінювало б рівень корупції в Офісі Президента, і не радило припинити допомогу. Навпаки, на початку січня 2024 року Генеральний інспектор Міністерства оборони США опублікував звіт під назвою «Оцінка посиленого моніторингу кінцевого використання товарів оборонного призначення, що постачаються в Україну». У звіті дали позитивну оцінку зусиллям України проводити моніторинг постачання зброї та обладнання. Зазначалося, що в деяких випадках українські чиновники проводили інвентаризацію ретельніше, ніж їхні американські колеги. 

У нещодавніх звітах Держдепу зазначають, що державні агенції США підписали кілька меморандумів про взаєморозуміння з українськими антикорупційними органами, зокрема з Національним антикорупційним бюро України (НАБУ) та Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою (САП), з метою формалізації обміну інформацією на підтримку кримінальних розслідувань та наглядової діяльності. Негативної оцінки цій співпраці у звітах ми не знайшли, як і оцінки корупційності ОП. Управління звітності уряду США також не коментувало корупцію в Україні, а тільки прозвітувало про використання виділених коштів та дало рекомендації щодо ефективнішого відстеження фінансування. 

За результатами 2023 року Україна отримала 36 балів зі 100 можливих в Індексі сприйняття корупції від Transparency International, продемонструвавши свій найкращий показник за весь час. Зростання України на 3 бали в порівнянні з попереднім 2022 роком  — один із найкращих результатів за минулий рік у світі. «На тлі останніх корупційних скандалів в Україні цей рейтинг підкреслює складність боротьби з корупцією та водночас рішучість продовжувати цю боротьбу, оскільки Україна прагне подальшої підтримки США та країн Заходу на третій рік повномасштабного вторгнення росії», йдеться у звіті. 

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний