ФЕЙК: У домовини загиблих бійців ЗСУ їхні дружини кладуть телефони, аби «повідомити їм про перемогу над росією»

ФЕЙК: У домовини загиблих бійців ЗСУ їхні дружини кладуть телефони, аби «повідомити їм про перемогу над росією»

31 Липня 2024
FacebookTwitterTelegram
106

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Російські канали поширюють репортаж нібито українського медіа. У ньому йдеться про те, що жінки загиблих українських військовослужбовців започаткували «тренд», коли під час похорон кладуть телефон та павербанк у труну. Так вони зможуть «зателефонувати їм та повідомити про поразку росії». Першою це почала робити інстаграм-блогерка Тамара Кравченко.

Це фейк. Жодні надійні медіа не повідомляли про подібний «тренд». В Україні не існує ЗМІ, яке начебто створило цей репортаж. Української інстаграм-блогерки Тамари Кравченко, яка «започаткувала» цю ідею, також не існує. Поховальну церемонію чоловіка проілюстрували за допомогою фото з похорону Євгена Колесніченка у 2022 році.  

Скриншот допису

Це відео поширюють лише російські та проросійські джерела. Українські надійні медіа не повідомляють про подібний «тренд» серед українських жінок. Саме відео — це компіляція різних фото та відео, не пов’язаних між собою.

Репортаж начебто створило медіа, яке має у логотипі поєднання літер S, M та UA. Потенційно це може бути медіа з назвою «SM UA» або ж «MS UA». Проте пошук за ключовими словами та фото логотипа не дав жодних результатів. Найімовірніше, це вигадане ЗМІ.

Також нам не вдалося знайти інформацію про так звану інстаграм-блогерку Тамару Кравченко, яку згадують у фейку. Вона ж начебто поклала телефон із павербанком у домовину свого мертвого чоловіка. У мережі є певна кількість інстаграм-акаунтів з таким ім’ям, проте вони не згадують про подібний «тренд» з похованням.

Для створення фейку використали старе фото. Так, інформацію про поховання «чоловіка Кравченко» проілюстрували світлиною з поховань Євгена Колесніченка. Ми знайшли відповідне фото за допомогою зворотного пошуку.

Скриншот пошуку

Чоловік загинув 11 листопада 2022 року у боях з окупантами за місто Бахмут на Донеччині. Його дружину звати Євгенія, а не Тамара.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний