ФЕЙК: У Вінницькій області сплюндрували могилу загиблого у Маріуполі бійця

ФЕЙК: У Вінницькій області сплюндрували могилу загиблого у Маріуполі бійця

26 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
77

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У російських телеграм-каналах поширюють фото начебто сплюндрованого надгробного каменю. На ньому зображений боєць бригади «Азов» Віталій Олійник, який загинув у Маріуполі. 

Це фейк. Місце поховання Віталія «Оскара» Олійника відрізняється від того, яке поширюють російські джерела. Його могилу не сплюндрували.

Скриншот допису

На надгробному камені — ім’я Олійника Віталія Івановича. Ми знайшли інформацію про нього на платформі пам’яті «Меморіал». На ній розміщують інформацію про українських цивільних та військових, які загинули внаслідок повномасштабного російського вторгнення. 

За допомогою «Меморіалу» ми дізналися, що Віталій Олійник (позивний — «Оскар») загинув 25 березня 2022 року в Маріуполі Донецької області. Його поховали на кладовищі в Ольгополі Вінницької області. 

20 березня 2023 року на офіційній сторінці Ольгопільської територіальної громади у фейсбук повідомили про поховання Віталія Олійника (після ДНК-експертиз та судових дій), заплановане на 25 березня. На фото з похоронної церемонії помітно, що місце поховання Віталія Олійника не схоже на те, яке поширили російські джерела. Зокрема, біля справжньої могили ми бачимо відкрите поле, а на фейковому фото — цвинтар, на якому ростуть кущі та дерева.    

Зліва — фото з поховання Віталія Олійника. Справа — фейкові світлини

23 травня 2024 року у громаді пройшов захід із нагоди Дня Героя, де покладали квіти до поховань загиблих військових. Зокрема на фото можна побачити, як виглядає місце поховання Віталія Олійника — воно ціле та неушкоджене. Фото з фейку, ймовірно, відредагували. Водночас нам не вдалося знайти оригінальну світлину, яку використали для підробки. 

Зверху — місце поховання Віталія Олійника. Знизу — фейкове фото

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний