ФЕЙК: У змішаних польсько-українських класах не вивчатимуть Волинську трагедію — United24

ФЕЙК: У змішаних польсько-українських класах не вивчатимуть Волинську трагедію — United24

26 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
147

 Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють відео із логотипом глобальної ініціативи з підтримки України United24. У ньому нібито йдеться про те, що у класах, де польські та українські діти навчатимуться разом, на уроках історії не розповідатимуть про Волинську трагедію. У ролику цитують міністерку освіти Польщі Барбару Новацьку: мовляв, вона наголосила, що ця тема негативно впливає на атмосферу в змішаних класах. За цю позицію їй буцімто подякував тимчасовий повірений у справах України у Польщі Роман Шепеляк.

Однак це фейк. В United24 підтвердили, що відео підробне, у Польщі не впроваджували зміни до навчальної програми. Заяви Міністерки освіти Польщі та цитата Романа Шепеляка вигадані.

Скриншот допису

Згідно з рішенням польського Уряду, 1 вересня 2024 року діти українських біженців мають інтегруватись до польської системи освіти. Відтак дошкільну підготовку та навчання вони мають проходити саме у польській школі. Дистанційно зможуть навчатися лише ті учні, які у 2024/2025 навчальному році навчаються у випускному класі в українській школі. У разі відмови з червня 2025 року батьки перестануть отримувати виплати у розмірі понад 800 злотих, які уряд запровадив раніше для допомоги біженцям.

На офіційному сайті United24 та у фейсбуці, твіттері та інстаграмі ініціативи не публікували це відео. До того ж видається дивним, що українська ініціатива у відео вказала «Волинська різанина» («Volhynian massacre»), таке формулювання використовують у Польщі та в росії, натомість українські історики використовують назву «Волинська трагедія»

З 1943 по 1944 роки на території західної частини колишньої Волинської губернії (нині — Волинська, Рівненська області, а також частина Тернопільської області) тривали обопільні етнічні чистки поляків та українців. Польські та українські історики досі не дійшли консенсусу у трактуванні цих подій. 

Пізніше на сторінці United24 у соцмережі Х заявили, що поширюване відео, — це фейк російських пропагандистів. «Ці відео не були створені нашою командою та містять сфабриковані твердження, як-от те, що Волинська різанина була вилучена з уроків історії для польських та українських дітей», вказано у дописі.

За ключовими словами нам не вдалось знайти заяву міністерки освіти Польщі Барбари Новацької щодо скасування вивчення теми Волинської трагедії. Також відповідної інформації немає на сайті профільного міністерства. 

У відео також навели таку цитату тимчасового повіреного у справах України у Польщі Романа Шепеляка зі словами подяки за впроваджені зміни: «Це великий крок для побудови українсько-польського майбутнього. Успішне майбутнє відкривається лише тим, хто готовий перегортати темні сторінки. Польща довела, що готова до майбутнього». Утім, пошук англійською, польською чи українською мовою цих слів не дав результатів. Про зміни у шкільній програмі не повідомляли авторитетні польські та інші іноземні медіа.

Раніше ми спростовували фейк, нібито ініціатива United24 опублікувала відео про те, що працівники українського консульства в Польщі легалізують підроблені паспорти біженців.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний