ФЕЙК: Україна створила концентраційні табори у Курській області

ФЕЙК: Україна створила концентраційні табори у Курській області

22 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
123

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Російські пропагандистські медіа з посиланням на мзс рф поширюють інформацію про те, що начебто Україна створила концентраційні табори у Курській області. ЗСУ буцімто примусово зганяють туди жителів та використовують їх для знімання  пропагандистських репортажів. 

Це фейк. Жодні міжнародні організації, західні медіа чи політики не повідомляли про концентраційні табори у Курській області. Представники іноземних медіа знімали репортажі на Курщині та не повідомляли подібні новини. 

Скриншот допису 

Жодні джерела, окрім російських, не повідомляють про те, що Україна створила у Курській області концентраційні табори. Про це не вказують жодні надійні світові медіа, представники західних країн чи міжнародних організацій. 

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець ще 16 серпня 2024 року заявив, що Україна не буде створювати спеціальні табори для цивільних із Курської області, які захочуть евакуюватися. 

Також представники західних медіа перебували на території Курщини та публікували репортажі звідти. Вони не повідомляли про створення Україною концентраційних таборів. 

Натомість саме росія змушувала цивільних проходити «фільтрацію» на окупованих українських територіях. Помічниця Генерального секретаря з прав людини Ілзе Брандс Керіс 7 вересня 2022 року під час засідання Ради Безпеки ООН розповіла про злочини у фільтраційних таборах. Зокрема йдеться про піддавання тортурам та інші порушення прав людини, якщо людину запідозрювали у зв’язках з українською армією або у проукраїнській позиції. Також з посиланням на людей, які пройшли фільтрацію, подібну інформацію про табори писали у західних медіа.  

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний