ФЕЙК: Український військовий розстріляв мирних жителів Курської області — відео

ФЕЙК: Український військовий розстріляв мирних жителів Курської області — відео

21 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
125

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Російські пропагандистські телеграм-канали поширили відео, на якому український солдат буцімто розстрілює беззбройних жителів Курської області.

Однак це фейк. Неможливо ідентифікувати військовослужбовця з відео. Крім того, запис має ознаки постановки, а публікацію поширювали лише російські та проросійські канали. 

Скриншот допису

Немає жодних доказів того, що на відео дійсно солдат української армії. Відео низької якості, на ньому не видно шевронів чи будь-яких інших знаків розрізнення, за якими можна ідентифікувати підрозділ, рід військ тощо. Також неможливо достеменно стверджувати, що боєць на відео одягнений в українську форму. Щобільше, форму можна знайти у вільному продажу.

Скриншот із відео пропагандистів
На відео ми також бачимо людину, яка лежить на підлозі зліва. На ній немає видимих кульових отворів та крові. Якщо її застрелили в приміщенні, кульові отвори мали б залишитися на дверях чи стінах. Втім, таких слідів немає.

Повідомлень про такий злочин не було ні в міжнародних медіа. Цю новину поширюють тільки російські та проросійські канали.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний