ФЕЙК: Унаслідок ракетного удару рф по аеродрому в Старокостянтинові загинув кадровий військовий ВПС США

ФЕЙК: Унаслідок ракетного удару рф по аеродрому в Старокостянтинові загинув кадровий військовий ВПС США

30 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
113

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Російські телеграм-канали поширюють повідомлення, начебто 26 вересня 2024 року внаслідок російського ракетного удару по аеродрому у Хмельницькій області загинув військовослужбовець ВПС США. Як підтвердження публікують буцімто допис Melanie Malwin-Parker, дружини цього військового. 

Це фейк. Акаунту з ім’ям Melanie Malwin-Parker у мережі не існує. Авіабаза у місті Алтус не має літаків F-16. На фото помітно редагування. Профіль начебто жінки загиблого військового США містить архівні фото з іншої військової бази. 

Скриншот допису

Для початку ми вирішили знайти фейсбук-сторінку начебто дружини військового, яка стверджує про його смерть. Проте ми не знайшли жодного акаунту на ім’я Melanie Malwin-Parker не лише у фейсбуці, але у мережі загалом. 

Також на самому фото начебто з загиблим військовим помітно редагування. На світлині у нього немає частини лівого вуха. 

Ознаки редагування фото 

У публікації начебто дружини військового геолокація вказана як «Altus Air Force Base». Це авіабаза ВПС США, яка знаходиться у місті Алтус, штат Оклахома. На офіційному сайті бази вказано, що на ній розташоване 97-ме авіаційне крило,  яке складається з: 

  • 58-ї транспортної ескадрильї; 
  • 54-ї ескадрильї повітряного дозаправлення; 
  • 56-ї ескадрильї повітряного дозаправлення. 

Підрозділи виконують свої завдання на військово-транспортному C-17 Globemaster III та на літаках-заправниках KC-135 Stratotanker і KC-46 Pegasus. Серед переліку техніки відсутній F-16, а тому в України немає потреби у спеціалісті з цієї бази.

Також у мережі поширюють скриншот, де відображається фото з профілю «дружини військового». Проте це не світлини жінки, а архівні фото. Наприклад, одне з них зробили у 2023 році на військовій базі ВПС США «Moody», штат Джорджія. 

Зверху — фейковий скриншот. Знизу — архівне фото ВПС США за 2023 рік

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний