ФЕЙК: Вчителі в українських школах змушують дітей здавати гроші на ЗСУ

ФЕЙК: Вчителі в українських школах змушують дітей здавати гроші на ЗСУ

25 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
109

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Кремлівські пропагандисти поширюють фото зі шкільного щоденника учня, у якому вчителька нібито звернула увагу батьків на те, що дитина втретє не здає гроші на ЗСУ. Далі викладачка погрожує, що звернеться до СБУ, якщо батьки не звернуть увагу на відсутність пожертвувань.

Це — фейк. Росіяни підробили щоденник та напис. Окрім цього, багато українських шкіл ще в попередні роки перейшло на електронні щоденники.

Скриншот публікації

Фейкомети підробили щоденник та додали свій напис. На це вказують деякі помилки. Зокрема пропагандисти в переліку шкільних предметів пишуть «рідна мова». Тоді як правильна назва предмета — «Українська мова», предмета «Рідної мови» в українських школах немає.

Скриншот публікації росіян із неправильно вказаним предметом «рідна мова»

Крім того, ще у 2020 році Міністерство освіти і науки (МОН) доручило Інституту освітньої аналітики запустити програмний модуль електронних щоденників та журналів у закладах загальної середньої освіти. Станом на вересень 2024 року 100% шкіл у Києві, Чернівцях, Запорізькій області, Львівській міській територіальній громаді використовують електронні щоденники. Актуальні дані щодо інших регіонів — відсутні.

Разом із цим фейкомети пишуть, що в разі ігнорування батьками «проблеми», вчитель звернеться до СБУ. Насправді ж усі пожертвування на армію в Україні є добровільними. Правоохоронці можуть прийняти заяву, однак, найімовірніше, не розглянуть її, адже відмова від донату не порушує жодного закону.

Пропагандисти не вперше поширюють дезінформацію про українські школи. Раніше VoxCheck вже спростовував фейк про буцімто запровадження предмета «Основи гендерного розвитку й сексуальної орієнтації» в київській школі.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний