ФЕЙК: За даними хакерської групи RansomHub, Зеленський – один з найбагатших колекціонерів мистецтва у світі

ФЕЙК: За даними хакерської групи RansomHub, Зеленський – один з найбагатших колекціонерів мистецтва у світі

24 Червня 2024
FacebookTwitterTelegram
200

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У російських телеграм-каналах поширюють фото, де нібито опубліковані дані, які отримала хакерська група RansomHub після зламу аукціонного будинку «Christieʼs». Серед переліку найбагатших власників виробів мистецтва начебто є Зеленський. 

Це фейк. «Злиті дані» містять помилки та ознаки редагування. Хакерська група хоч і заявила про злам аукціонного дому, проте публічно не демонструвала дані його клієнтів. RansomHub лише повідомила про наявність цієї інформації. 

Скриншот допису

27 травня аналітик загроз у компанії з кібербезпеки Emsisoft Бретт Келоу повідомив, що хакерська група RansomHub опублікувала інформацію, що нібито містить чутливі дані клієнтів «Christieʼs». Щоправда, хакери їх заблюрили та вимагали викуп в аукціонного дому. На скриншотах не видно, хто є у переліку. 

Нібито злита база клієнтів аукціонного дому від RansomHub

Спікер дому «Christieʼs» Едвард Левін заявив, що група, яка стоїть за інцидентом, дійсно отримала доступ до особистих даних деяких клієнтів дому. Утім, немає жодних доказів того, що у списку фігурує ім’я Президента України. 

Також 31 травня 2024 року хакери заявили, що збираються продати отриману інформацію після зламу, а 4 червня начебто вже це зробили. Але й після цього переліку клієнтів не було у вільному доступі. Водночас російські джерела опублікували інформацію начебто аукціонного дому з прізвищем Зеленського ще 29 травня, тобто до того, як організація заявила про намір продажу.

У переліку, який опублікували росіяни, окрім Зеленського є ще 3 людини з України. Наприклад, можемо помітити особу, яку вказують як «Зекіч Валерія Петровна», хоча правильно буде «Петрівна». Ми звернули на це увагу, тому що ім’я Зеленського вказано правильно. Також біля одного з прізвищ начебто українців можна побачити, що місто Київ написане як «Kyiv», а не «Kiev», тобто використали українську транслітерацію, а не російську. Проте Київську область в адресі Зеленського прописано неправильно. Повинно бути «Kyiv region» або «Kyiv oblast», а не «Kiev region». 

Фото нібито злитої бази користувачів аукціонного будинку

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний