ФЕЙК: Західна Україна стане частиною Польщі в разі провалу контрнаступу ЗСУ

ФЕЙК: Західна Україна стане частиною Польщі в разі провалу контрнаступу ЗСУ

27 Квітня 2023
FacebookTwitterTelegram
1207

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Російські медіа та телеграм-канали поширюють повідомлення про те, що в разі провалу контрнаступу України частина її територій нібито перейде до складу Польщі. З посиланням на польське ЗМІ пропагандисти пишуть, що Володимир Зеленський пообіцяв українські території Польщі в обмін на допомогу в боротьбі із рф.

Такі твердження є безпідставними, пропагандисти перекрутили слова Президента України про відсутність кордонів з Польщею. А польське видання, яке є першоджерелом новини, не вперше публікує російську дезінформацію.

Російські медіа посилаються на статтю, опубліковану у пропагандистському польському виданні Niezależny dziennik polityczny (NDP). Ще у 2019 році автори польського видання Rzeczpospolita виявили численні російські фейки у NDP. Зокрема пропагандисти Niezależny dziennik polityczny публікують підроблені інтерв’ю. Наприклад, на сайті NDP оприлюднили сфабриковане інтерв’ю з генералом, який нібито виступив проти присутності американських військ у Польщі. Крім того, NDP використовують цитати людей, із якими насправді ніколи не спілкувалися або ж передруковують тексти інших видань та навмисно змінюють заголовок чи речення в тексті.

Автор статті NDP Марек Галась посилається на слова Володимира Зеленського про те, що в майбутньому між Україною та Польщею не буде кордонів — ні політичних, ні економічних, ні історичних. Галась додає, що слова Володимира Зеленського означають готовність України передати свої території Польщі. Однак слова Володимира Зеленського означають лише братерство між двома сусідніми країнами, а не передачу своїх територій. Також у своїй публікації Марек Галась пише, нібито за президенства Володимира Зеленського Україна накопичила боргів на понад $150 млрд. За даними Міністерства фінансів України, станом на 28 лютого 2023 року державний та гарантований борг України склав $116 млрд. До того є немає жодного повідомлення від Президента України, у якому він би казав про передачу українських територій Польщі.

У травні 2022 року росіяни поширили заяву Анжея Дуди про те, що між Польщею та Україною фактично не буде кордону. Слова Анжея Дуди нібито доводять плани Польщі окупувати частину України. Однак, президент Польщі цитував Володимира Зеленського та мав на увазі розвиток політичних, економічних та культурних відносин з Україною.

Також NDP поширює неправдиві повідомлення про бажання Польщі захопити частину України. Раніше речник міністра-координатора спецслужб Польщі Станіслав Жарин спростував російську пропаганду про захоплення українських територій. Також у статті заявляють, що в разі провалу контрнаступу України частина її територій нібито перейде до складу Польщі. Але офіційні представництва в Польщі не раз заявляли про повагу до суверенітету та територіальній цілісності України.

Серед інших публікацій Niezależny dziennik polityczny ми знайшли наративи, схожі до російської дезінформаційної кампанії. До прикладу, видання NDP поширило неправдиву статтю про «польських найманців», які загинули у війні в Україні. Насправді ж в Україні немає так званих «найманців», адже іноземці та особи без громадянства, які беруть участь у війні в Україні прирівнюються до військовослужбовців Збройних Сил України. 

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний