ФОТОФЕЙК: НА OLX продають вкрадені у Курській області ікони

ФОТОФЕЙК: НА OLX продають вкрадені у Курській області ікони

14 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
102

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У російських телеграм-каналах поширюють фото оголошень із продажу православних ікон, які начебто викрали українські бійці у Курській області. 

Це фейк. На сайті OLX немає фільтра «Курська область» чи «Курськ». В архіві сторінки з продажу ікони Серафима Саровського вказано, що її опублікували 24 липня 2024 року. Операція ЗСУ у Курській області розпочалася 6 серпня.  

Скриншоти допису

Для початку ми перевірили сайт OLX. На фейкових скриншотах у кінці рядка з фільтрами вказано «Колекціонування — Курська область» та «Колекціонування — Курськ». Проте набір таких фільтрів неможливо зробити, оскільки у переліку міст та областей на OLX відсутні Курськ чи Курська область. 

Також частина ікон справді розміщені для продажу, проте вони не викрадені у Курській області. Наприклад, за зворотним пошуком фото у Google Lens, ми знайшли оголошення про продаж ікони Серафима Саровського. За допомогою архіву «Archive.today» ми виявили, що ікону виставили на продаж ще 24 липня 2024 року, тобто до початку операції у Курській області. 

Зворотний пошук за фото у Google Lens 

Зверху — оригінальне оголошення продажу. Знизу — фейковий скриншот

Подібну ситуацію спостерігаємо і з іншими оголошеннями. Наприклад, незалежні фактчекери «Lead Stories» заархівували частину оригінальних оголошень, яких уже немає на сайті. Один із фейкових скриншотів містить таку інформацію: «Ікона СВ.МИКОЛА. Курська область. Трофей». Цю ікону начебто виставили на продаж 15 серпня 2024 року, а її ціна 8 тис. грн. В оригіналі оголошення мало інший підпис: «Ікона старинна Св.Миколай», її виставили на продаж 14 серпня 2024 року з ціною 1,8 тис. грн.

Зверху — скриншот заархівованого оголошення. Знизу — фейкове фото

Також фейкороби опублікували фото оголошення про продаж ікони з підписом «Трофей Курська область», яку буцімто виставили на продаж 12 серпня 2024 року та з ціною 7 тис. грн. Насправді ікона зʼявилася на сайті 17 серпня 2024 року з підписом «Старовинна ікона Божої матері» та ціною 6 тис. грн. В обох випадках в оригінальних публікаціях не згадували про Курську область. 

Зверху — скриншот заархівованого оголошення. Знизу — фейкове фото

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний