ФОТОФЕЙК: У Польщі немає куди поселити постраждалих від повені через українських біженців

ФОТОФЕЙК: У Польщі немає куди поселити постраждалих від повені через українських біженців

30 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
145

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У проросійських джерелах поширили інформацію, нібито полька Дагмара Малиновська виклала пост, де жаліється, що через повінь намагалася евакуюватися в готель, однак їм буцімто відмовили, адже всі місця зайняті українцями. Через це жінка з дитиною ночувала у таборі на місці школи, через погані умови в якому дитина нібито підхопила запалення легень.

Утім, це —  фотофейк. Скриншот посту відредагували. Власниця сторінки підтвердила, що не писала такого.

Скриншот допису

15 вересня Дагмара Малиновська справді викладала пост з фото школи, де готові прийняти постраждалих від повені. Адже вона є волонтеркою, яка, навпаки, пропонує людям прихисток в цій школі, а не шукає його. І в оригінальному дописі йдеться про те, що школа №3 у Клодзько готова приймати евакуйованих через повінь людей, а також у ньому міститься заклик приносити до школи воду, теплу їжу, ковдри —  для допомоги постраждалим. Про українців та готелі там немає ні слова. Згодом полька особисто спростувала цю інформацію та підтвердила, що не писала такого посту. Та й доньки в неї взагалі немає.

Скриншот оригінального допису

Впродовж 12-16 вересня у Польщі випали інтенсивні опади, які спричинили повені. Вони викликані штормом «Борис» і торкнулися не лише Польщі, але й Чехії, Австрії, Румунії, Словаччини, Угорщини та Італії. З деяких населених пунктів на півдні країни, що постраждали найбільше, людей частково евакуювали, в багатьох селах і містах пошкоджено та зруйновано будинки й інфраструктуру. Українці також активно долучилися до допомоги постраждалим.

Загроз повені в Україні синоптики не прогнозують, однак в Одесі посилили контроль за якістю води та профілактичні заходи через ризик забруднення поверхневих вод річок Дністер та Дунай. 

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний