ФОТОФЕЙК: В українському барі пропонують скуштувати страву «Вуха Трампа»

ФОТОФЕЙК: В українському барі пропонують скуштувати страву «Вуха Трампа»

29 Липня 2024
FacebookTwitterTelegram
157

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Кремлівські пропагандисти публікують фейки про те, що українці буцімто жартують над замахом на експрезидента США Дональда Трампа. Вони поширюють оголошення з українського пабу, який пропонує скуштувати страву «Вуха Трампа».

Це — фотофейк. Зображення поширюють виключно російські та проросійські ресурси. Інструмент із перевірки фото Forensically показав, що напис про «вуха Трампа» додали на вже готове зображення.

Скриншот публікації

Нам не вдалося знайти першоджерело цього оголошення. Проте зворотний пошук цього зображення в Google Images показує, що фото поширюють виключно російські та проросійські ресурси.

Також ми перевірили зображення в інструменті Forensically. Інструмент ELA (Error Level Analysis) виділяє яскравішим кольором елементи картинки, які могли відредагувати. Так, можна побачити, що назву страви додали на вже готове фото.

Ліворуч — публікація росіян, праворуч — результат перевірки у Forensically

Також у написі в описі страви є помилка, у реченні «Тарілка “Вух Трампа” відмінно підійдуть до келиха пива в соусі теріякі!» неправильно узгоджені слова. Насправді мало б бути «Тарілка “Вух Трампа” відмінно підійде…».

Подібну дезінформацію росіяни почали поширювати на тлі замаху на кандидата в президенти США Дональда Трампа 13 липня 2024 року. Під час виступу на передвиборчому мітингу в штаті Пенсильванія в Дональда Трампа вистрілили та поранили його у праве вухо. Під час стрілянини також загинув один учасник мітингу та ще двоє отримали поранення. Згодом ФБР назвало ім’я стрільця — ним виявився 20-річний Томас Метью Крукс. Після замаху на Трампа його ліквідували.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний