КОНСПІРОЛОГІЯ: НАТО планує атаку під фальшивим прапором на європейське місто з використанням «брудної бомби»

КОНСПІРОЛОГІЯ: НАТО планує атаку під фальшивим прапором на європейське місто з використанням «брудної бомби»

31 Серпня 2024
FacebookTwitterTelegram
151

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширили новину, нібито член британського парламенту Ендрю Бріджен стверджує, що НАТО планує здійснити атаку під фальшивим прапором на європейське місто з використанням ядерної «брудної бомби» та звинуватити в цьому росію.

Це — конспірологія. Ендрю Бріджен не надає жодних доказів своєї тези. Він неодноразово поширював теорії змови.

Скриншот допису

За допомогою зворотного пошуку за зображенням ми знайшли інтервʼю, уривок із якого поширили пропагандисти. Його опублікували 20 червня 2024 року на ютуб-каналі Resistance GB, автором якого є Вільям Коулсхілл. Журналісти The Guardian зʼясували, що на цьому каналі поширюють теорії змови, зокрема, і антивакцинаторські наративи.

В інтервʼю, уривок якого поширюють пропагандисти, Бріджен заявив, що його знайомий аналітик із питань оборони, який «надає йому інформацію від відповідних служб», стверджує, що в Європі може статися ядерний вибух. Далі Бріджен уточнює, що це може бути «брудна бомба», створена з матеріалів з українських ядерних реакторів. Щобільше, він стверджує, що це може бути операція «під фальшивим прапором», що стане приводом до початку війни.

Бріджен не надає жодних доказів, імен експертів, деталей тощо, за якими цю інформацію можна було б перевірити. З його слів незрозуміло також, хто саме нібито планує таку «операцію» і проти кого вона буде спрямована. Заяву про «план НАТО підірвати бомбу» вже вигадали в російських каналах. Утім, у своїх дописах у X Бріджен теж просуває проросійські наративи, зокрема називає передачу військової допомоги Україні «ескалацією».

Також у своїй заяві Бріджен плутає брудну бомбу і ядерний вибух. Брудна бомба містить радіоактивні забруднюючі речовини, які розсіюються підривом звичайної вибухівки, в той час, як ядерний вибух є результатом застосування ядерної зброї.

Наразі Ендрю Бріджен не є членом британського парламенту, оскільки на парламентських виборах 2024 року не набрав потрібної кількості голосів як незалежний кандидат. Ще до цього, у квітні 2023 року, його виключили з Консервативної партії після заяви, що вакцинація від коронавірусу є «найбільшим злочином проти людства після Голокосту». Ще Бріджен поширював дезінформацію, нібито вакцини протипоказані жінкам під час вагітності та годування груддю, а вакцинація є «методом генної інженерії». У 2024 році тодішня лідерка Палати громад британського парламенту Пенні Мордонт напряму звинуватила Ендрю Бріджена в поширенні теорій змови.

Раніше ми вже спростовували фейки пропагандистів про підрив брудної бомби в Україні.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний