КОНСПІРОЛОГІЯ: ВООЗ «захоплює сферу охорони здоров’я»

КОНСПІРОЛОГІЯ: ВООЗ «захоплює сферу охорони здоров’я»

28 Грудня 2023
FacebookTwitterTelegram
189

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють фрагмент сюжету програми «American Thought Leaders». У ньому лікарка Меріл Несс заявляє, що:

  • ВООЗ нібито планує «захопити сферу охорони здоров’я», зокрема завдяки договорам у рамках «Єдиного здоров’я» та Цілям сталого розвитку. Вони начебто дозволяють генеральному директору ВООЗ заявити про право «керувати всім, що має вплив на екосистему, клімат, тварин, рослин, а також на людей».
  • ВООЗ наполягає на тому, що вона більше не хоче бути консультативним органом, а хоче бути директором, що керує сферами охорони здоров’я всього світу.
  • Країни на вимогу ВООЗ повинні розробити правові структури, котрі дозволять отримувати еквівалент дозволу на екстрене використання вакцини. В ідеалі — розробляти вакцини за 100 днів і виробляти за 30 днів.

Утім, це конспірологія. ВООЗ не робила подібних заяв. Зміст згаданих документів ООН навмисно спотворений.

Скриншот допису

За допомогою зворотного пошуку нам вдалося знайти оригінал відео, розміщений на американському порталі The Epoch Times. Media Bias/Fact Check ідентифікує дане медіа, як сумнівне. Це означає, що медіа системно поширює неправдиву або викривлену інформацію. 

Меріл Несс — колишня американська лікарка, яка не вперше поширює конспірологічні теорії. Раніше брала участь у зйомках псевдодокументального фільму «Plandemic:Indoctornation». У 2022 році втратила свою медичну ліцензію через системне поширення дезінформації про COVID-19 у своєму блозі та соціальних мережах, а також за неналежне лікування пацієнтів з COVID-19. Зокрема вона виписувала неефективні препарати, призначені для лікування інших захворювань, та брехала щодо діагнозів. 

На офіційних сторінках у соціальних мережах директора ВООЗ Тедроса Адханома Гебрейесуса (Twitter, Instagram, Facebook), ВООЗ (Twitter, Facebook, Instagram) та ООН (Twitter, Facebook, Instagram) не вдалося знайти жодних дописів, що підтверджували б приписувані їм заяви. Відсутні публікації подібного характеру й на офіційному сайті ВООЗ.

ВООЗ є виключно консультативним органом, який не має права напряму втручатися у сферу охорони здоров’я суверенних держав. Згідно зі Статутом ВООЗ, організація має такі функції:

  • консультувати уряди щодо зміцнення систем охорони здоров’я на їхнє прохання, надавати технічну допомогу в надзвичайних ситуаціях —  за запитом чи за згоди урядів, давати рекомендації щодо міжнародних питань охорони здоров’я;
  • надавати інформацію, консультації та допомогу в галузі охорони здоров’я, сприяти поінформованості населення;
  • стимулювати та розвивати роботу з викорінення епідемічних, ендемічних та інших захворювань; 
  • співпрацювати з ООН та іншими спеціалізованими установами, сприяти дослідженням в галузі охорони здоров’я, підвищенню стандартів викладання у галузі охорони здоров’я та у суміжних сферах;
  • створювати та переглядати за необхідності міжнародні номенклатури захворювань, причин смерті та практики громадського здоров’я, за необхідності стандартизувати діагностичні процедури, а також розробляти, встановлювати та просувати міжнародні стандарти стосовно харчових, біологічних, фармацевтичних та подібних продуктів.

У відео Меріл Несс посилається на план дій ООН «Єдине здоров’я» та Порядок денний ООН у сфері сталого розвитку до 2030 року. У жодному із цих документів немає згадок про пряме втручання ВООЗ чи ООН у справи держав у сфері охорони здоров’я. У документах лише присутні згадки про важливість взаємодії не тільки у сфері охорони здоров’я, а й у сферах економіки, захисту тварин та кліматичних питаннях, адже вони також впливають на загальний стан здоров’я людей.

Щодо використання вакцин, то у ВООЗ дійсно діє процедура спрощеного надання дозволу на використання вакцини (Emergency Use Listing Procedure, EUL). Вона покликана прискорити надання дозволу на імпорт та використання вакцин у надзвичайних ситуаціях. Проте дана процедура має рекомендаційний характер і не передбачає інструментів примусового постачання екстрено затверджених ВООЗ вакцин.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний